Marian van Moerkerk (links) en Nilva Dille hebben in de kerstvakantie de winkel van Deelkring Lent op orde gebracht.
Marian van Moerkerk (links) en Nilva Dille hebben in de kerstvakantie de winkel van Deelkring Lent op orde gebracht. (Foto: )

'Deel, er is genoeg voor iedereen!'

Auteur: Moniek Hüsken

Deelkring Lent

De winkel van Deelkring Lent is sinds zaterdag 11 januari na twee weken vakantie weer geopend. Vrijwilligers Marian van Moerkerk en Nilva Dille hebben hard gewerkt de winkel - waar alles gratis is - op orde te krijgen.

Lent - "Zie je iets dat je goed kunt gebruiken, dan mag je het meenemen", zegt Marian. En er is van alles te krijg: speelgoed, boeken, decoratiespullen, kleding, huisraad. Spullen zijn gratis afgestaan door mensen die ze niet meer nodig hadden. Soms staat er 's ochtends al van alles voor de kas. Dat wordt eerst nauwkeurig geïnspecteerd en krijgt dan een plekje in de winkel. Soms staat er ook zooi. "Daar zitten we niet op te wachten. We willen alleen goede spullen."

Grotere spullen moeten eerst worden aangemeld en krijgen vaak een plekje op de Facebookpagina van de Deelkring. Er is te weinig ruimte ze in de kas uit te stallen. De Deelkring is zo het podium dat bemiddelt tussen gever en nemer. 'Er is genoeg voor iedereen, mits je het wil delen', luidt het motto.

De Deelkring is vijf jaar geleden ontstaan in de kas van nieuwbouwproject Plant je Vlag aan de Vossenpelsstraat in Lent waar bewoners bezig waren met de bouw en inrichting van hun eigen huis. "Als er iets over was, werd het in de kas gezet zodat iemand anders er iets aan had'', vertelt Nilva. "Iets waar jij niets meer aan hebt, daar kun je een ander vaak nog wel een plezier mee doen", zegt Marian. "Er blijkt een enorme behoefte aan te zijn. Soms hebben we een middag wel vijftig klanten.'' Nilva: "Het wordt hier ook steeds meer een ontmoetingsplek voor mensen en soms kunnen zij op die manier iets voor elkaar betekenen. Wij zien als vrijwilligers alles dat binnenkomt en het is fijn als je iemand kunt helpen."

Inmiddels is de Deelkring gevestigd in een kas van tuincentrum Bert Disveld aan de Dijkstraat 1. Op zo'n 100 vierkante meter staat van alles uitgestald dat gulle gevers langs zijn komen brengen. "De huur wordt betaald uit donaties van klanten en zo redden we het net'', vertelt Marian. "Omdat we steeds maar groter worden en er ook aanvragen voor bijvoorbeeld stagiaires binnenkomen, willen we op termijn naar een andere locatie", zegt Nilva. "Hier zijn geen sanitaire voorzieningen en er is geen verwarming. Daarom moeten we altijd 'nee' zeggen op verzoeken om bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op te laten doen.''

José en Frans Potje uit Elst komen een lading goede en gebruikte spullen brengen waaronder een strijkijzer, een bakvorm en een geinige sneeuwpoplamp. Ofschoon de winkel gesloten is, mogen ze toch even binnen. "Hij doet het nog hoor", zegt Frans met een glimlach. "Ik kan het ook naar de kringloop brengen maar daar vragen ze gigantische prijzen en dat stuit me tegen de borst'', zegt José. "Het is fijn als andere mensen plezier hebben van mijn spullen.''

Open: zaterdag 12.00-15.00 uur en woensdag 14.00-16.00 uur.

www.deelkringlent.wordpress.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden