De geschiedenis van de Grotestraat

Nijmegen - René van Hoften vertelt dinsdag 21 januari over de geschiedenis van de Grotestraat. De lezing is in 't Oude Weeshuis aan de Papengas 8 (zijstraat Lange Hezelstraat) in Nijmegen. Aanvang 14.00 uur, entree 4 euro.

De Grotestraat is lange tijd een van de belangrijkste straten van oud-Nijmegen geweest. Het was dé verbinding tussen de Waalkade en het oude stadscentrum met Grote Markt en Burchtstraat. Door de vele kooplui, wandelaars, winkeliers, bezoekers, pontvaarders en feestvierders was het de drukste route tussen Boven- en Benedenstad. Er lagen oude herbergen zoals de Witte Beer, de Gulden Valk en de Zwarte Raaf, waar raadsleden en Gelderse adel na gedane arbeid in het stadhuis hun biertjes dronken. Er lag een grote stadspomp waar de dienstmeisjes in de stad emmers water haalden en elkaar de laatste roddels vertelden.

Aanwezig waren ook de Lutherse kerk, een synagoge en een Arminiaanse schuilkerk waar stiekem het geloof werd beleden. De Grotestraat was ook een onderdeel van de Joodse wijk, gelegen rond Smidstraat, Priemstraat, Ganzenheuvel en Nonnenstraat. De Joodse families Levison, Polak, Frank, Cohen hadden er hun woonhuizen. Het was ook een straat met drukkerijen zoals Thieme, Malmberg, Cohen en Van Goor en de familiebioscoop van Kersten.

Met het opheffen van de Gierpont in 1936 kregen veel bakkers, slagers, kruideniers en caféhouders het moeilijk. Vanaf de jaren vijftig lagen er cafés zoals Extase, de Stellakelder, de Baalbar en café Malando. Na de verkrotting en afbraak van de oude panden brak na 1980 met complete nieuwbouw een geheel nieuwe periode aan.

Meer info: lezingen@zonnebloemnijmegen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden