Communicatiecentrum Taalstroom

Weurt - Op 24 januari 2020 opent Communicatiecentrum Taalstroom de deuren. Een plek voor logopedie, advies en begeleiding voor volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun omgeving. Zoals mensen met taal- en spraakproblemen na een beroerte, bij dementie of een neurodegeneratieve aandoening. Het centrum biedt zorg op maat geheel passend bij de cliënt en zijn omgeving.

Naast individuele therapie wordt er een breed en uniek scala aan groepstherapieën aangeboden. Daarnaast is er aandacht voor mantelzorgersbegeleiding, lotgenotencontact en voorlichtings- en informatieavonden. Bovendien biedt Taalstroom cursussen op maat voor zorgprofessionals.

Het is wonderlijk dat Nijmegen, waar spraak en taal hoog in het vaandel staan als het onderzoek en onderwijs betreft, nog niet beschikt over een dergelijk communicatiecentrum. Logopediepraktijken bieden zelden groepstherapie en zijn meestal niet gespecialiseerd in de NAH-problematiek. Voor een revaliderende cliënt zijn er na ontslag van de revalidatie kliniek/afdeling vaak onvoldoende begeleidingsmogelijkheden om te re-integreren in het dagelijks leven. Ook mensen met een neurodegeneratieve aandoening vissen regelmatig achter het net; kennis en ervaring over deze doelgroep is voor een juiste begeleiding essentieel. Voor taal- en spraakproblematiek bij dementerenden is, zelfs landelijk, nauwelijks aandacht ondanks dat dit een grote impact heeft op de kwaliteit van leven. Communicatiecentrum Taalstroom geeft voortaan een invulling aan deze regionaal ontbrekende schakel in de ketenzorg.

De opening vindt plaats op vrijdag 24 januari in De Kloostertuin, die gevestigd is in Weurt, bij Nijmegen Dit is de hoofdlocatie van Communicatiecentrum Taalstroom. Het programma begint om 15.30 en zal duren tot 18.30.

Wethouder Pim van Teffelen van de Gemeente Beuningen zal het centrum officieel openen. Daarna zullen de twee gastsprekers: Karen Hekking (ervaringsdeskundige) en Victoria Piai (onderzoeker van het Donders Instituut) iets vertellen over het belang van het centrum.

De opening is voornamelijk gericht op volwassenen met communicatieproblemen door een niet aangeboren hersenaandoening en hun naasten, logopedisten, andere zorgverleners en taal- en spraakonderzoekers. Natuurlijk zijn alle andere geïnteresseerden van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

www.taalstroom.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden