Foto:

Burgemeester houdt van Bingo

Auteur: Moniek Hüsken

'Het jaar 2020 mag het jaar van nog meer dialoog en verbinding worden'

In Nijmegen wordt steeds meer gedemonstreerd. Niets mis mee, maar burgemeester Hubert Bruls plaatst er een kanttekening bij. Zijn tip voor de Nijmegenaren in 2020: meer communiceren in plaats van vaker demonstreren.

Nijmegen - Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Hoe kijkt Bruls terug en vooruit?

Oud en nieuw, op stadhuis of thuis?
"Met de jaarwisseling ben ik altijd thuis met mijn gezin. De ervaring leert dat er op zo'n avond altijd wel iets gebeurt. Dit jaar was het relatief rustig. Er zijn echter toch zo'n veertig brandjes geweest. Het is dan weer schrikken hoe de stad er 's ochtends bij ligt."

Stemt het u tevreden dat de landelijke politiek nu om lijkt voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk? U pleit toch voor een totaal verbod?
"Ik pleit voor een vuurwerkverbod in het hele land. Het moet straks niet zo zijn dat er in Heumen vuurwerkvrije zones zijn en dat het in Nijmegen wel mag. Dus moet je het landelijk regelen. Dat er nu groeiend draagvlak is in Den Haag voor een gedeeltelijk verbod is een goede eerste stap. Maar ik juich de dag toe dat het helemaal verboden wordt. Je hebt geen vuurwerk nodig om het leuk te hebben met oud en nieuw. Dit jaar waren er weer meer incidenten dan vorig jaar. En er is groeiend draagvlak voor een totaal verbod onder burgers. Ik ben er niet per se voor dat de Nijmeegse gemeenteraad lokaal al het consumentenvuurwerk gaat verbieden in Nijmegen zoals in Rotterdam en Apeldoorn. Dat zou een soloactie zijn. Ik zie het als een ingroeimodel. Eerst landelijk het risicovolle vuurwerk verbieden en vervolgens de rest.''

Wat waren in uw functie de hoogtepunten in 2019?
"Specifiek voor 2019 was ik onder de indruk van de herdenking van het bombardement dat 75 jaar geleden plaatsvond op 22 februari. Daarnaast vond ik de speciale editie van de Sunset March op 21 september een hoogtepunt. Dat toen 7500 mensen in één grote slinger over De Oversteek en de dijk liepen om onze bevrijders te herdenken. En dat 75 jaar naar dato. De Vierdaagse is natuurlijk ook een hoogtepunt, maar die vindt jaarlijks plaats.''

En het dieptepunt?
"De intocht van Sinterklaas. Niet de intocht zelf maar het feit dat wij als stad tachtig agenten nodig hadden om de openbare orde te handhaven. Ik weiger te geloven dat dit Nijmegen anno nu is. Ik vind het gek dat mensen hier een kinderfeest voor gebruiken. Natuurlijk is het een recht om te demonstreren. Als we naar de cijfers kijken, gebeurt dat ook steeds meer. In Nijmegen is het aantal demonstraties toegenomen van 7 in 2012 naar 44 in 2019. Bijna wekelijks komt iemand op voor een eigen ideaal of doel. Soms met tegendemonstraties tot gevolg. Tot een gesprek komt het vaak niet eens. Wellicht is het vaak efficiënter een dialoog aan te gaan.''

Heeft u naar 'Bij ons in de Kolping' gekeken?
"Jazeker, maar ik heb niet alle afleveringen gezien. De Kolping is een traditionele volksbuurt die in het verleden werd geassocieerd met criminaliteit. Hierin is door gemeentelijk beleid verandering gebracht. Men moest werk hebben om er te kunnen wonen en mocht geen crimineel verleden hebben. Nu gaat het goed daar. De mensen kunnen na de renovatie hun leven weer oppakken en ik hoop dat ze lekker zichzelf blijven. Ik vond het een mooie informatieve serie waarin de bewoners goed tot hun recht kwamen. Er zijn geen karikaturen van hen gemaakt."

Het is elk weekend druk op de N325 richting Kleef. Veel Nijmegenaren doen daar hun boodschappen. Is dat nadelig voor de stad?
"Het lijkt alsof hier steeds minder Duisters naar Nijmegen komen maar dat is niet zo. Nijmegen is veel groter dan Kleef en Duitsers vallen hier minder op dan Nederlanders in Kleef. Ongemerkt zijn hier dagelijks enkele duizenden Duitsers. Ik hoor mensen uit Kleef weleens zeggen dat voor hen Nijmegen de grote stad is in de buurt. Voor deze Duitsers hebben wij een centrumfunctie. Op de Hochschule Rhein-Waal studeren weinig Nederlanders maar op de Radboud Universiteit en de HAN studeren wel veel Duitsers."

In uw nieuwjaarsspeech kondigde u aan op 29 januari de getallen op te gaan lezen in wijkcentrum de Schakel in Grootstal tijdens de Bingo. Wat heeft u met bingo?
"Wat bijna niemand weet, is dat er in onze stad op veel plekken wordt gebingood. Ik doe zo'n twee tot drie bingo's per jaar. Daar word ik voor uitgenodigd of ik bied mezelf aan. Voor mij is Bingo symbolisch voor de mensen die geen grote mond hebben maar gewoon van wat gezelligheid houden. Zij vormen met heel veel anderen die je eigenlijk nooit hoort de kracht van de stad. In mijn nieuwjaarstoespraak noemde ik hen 'de zwijgende meerderheid'. Dit zijn mensen die vaak ook een duidelijke mening hebben maar hem wat minder prominent uiten. Ik bezoek hen graag om te horen wat er onder hen leeft. En ik weet intussen dat ik het dan moet hebben van de pauze of voor of na de Bingo. Tijdens het spelletje zelf is iedereen veel te geconcentreerd, is mijn ervaring.''

In uw nieuwjaarsspeech uitte u een zorg: 'Is onze maatschappij niet te veel opgedeeld in groepen en eigen netwerken waar we ons nauwelijks meer buiten bewegen?'

"Persoonlijk vind ik dit vraagstuk een van de grote uitdagingen van onze tijd en van onze stad. Wellicht de belangrijkste uitdaging." "Hebben we met de bewoners ook genoeg echte verbinding? En die bewoners zelf, hoe kijken zij tegen de rest van de stad aan en hoe zoeken zij hier zelf de verbinding mee? Het jaar 2020 mag het jaar van nog meer dialoog en verbinding worden. Dat is de uitdaging voor deze tijd. Wat we daarvoor in de strijd moeten gooien? Mijn antwoord is: in ieder geval een open en positieve houding."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden