Foto:

Column burgemeester: Betere en snellere hulpverlening

Het jaar is positief begonnen. In de crisishulp hebben we meteen een goede stap kunnen zetten die bijdraagt aan een betere opvang en begeleiding voor mensen die dat nodig hebben.

Wat is er aan de hand? Al jarenlang kennen we, in meerdere of mindere mate, het fenomeen van verwarde personen of mensen die voor overlast zorgen, maar geen strafbare feiten plegen. Denk aan geluidsoverlast in huis, rumoer op straat, vreemd gedrag richting anderen en dat soort zaken. Wanneer dit aan de hand is, wordt in het overgrote deel van de gevallen de politie gebeld. Logisch ook, want soms is de indruk van zo'n man of vrouw bedreigend, is er sprake van overlast of ziet het er in ieder geval uit alsof er dringend iets moet gebeuren. En de politie is voor veel mensen nog steeds bij uitstek de instantie die dan als eerste gebeld wordt.

Dit leidde er in het verleden vaak toe dat een persoon, die niet crimineel was, geen misdrijf of overtreding had begaan, toch in de cel belandde. Simpelweg omdat er elders geen plaats was, of omdat dit voor dat moment de meest praktische oplossing was. Ideaal was dit natuurlijk totaal niet. Daarom praten allerlei instanties, zoals gemeente, politie, zorginstellingen al langer over een manier om hier anders en beter mee om te gaan. En daar is nu in Nijmegen sinds het begin van dit jaar een goede stap gezet. Speciaal voor deze mensen, die eerder hulp dan straf nodig hebben, is er een opvangplaats gemaakt. Voortaan kunnen in acute gevallen politiemensen de mensen die zij uit de situatie halen waarin zij zich bevinden, meteen in handen geven van professionele hulpverleners. Aan de Nijmeegsebaan bij Pro Persona is hiervoor ruimte gemaakt. Voorlopig gaat het om een enkele opvangkamer, maar het begin is er.

Als burgemeester ben ik erg blij met deze ontwikkeling. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten. Voor de politieagenten betekent het dat ze niet meer belast zijn met zorg waarvoor ze eigenlijk niet zijn opgeleid en die veel van hun tijd vergt. Tijd die ze nu kunnen besteden aan politiezaken. Voor de hulpverleners betekent het dat ze meteen aan de slag kunnen, wanneer de situatie zich aandient. En het allerbelangrijkste: voor de mensen die hulp nodig hebben, wordt deze sneller en beter verleend. Ze krijgen meteen de juiste zorg. Kortom, een mooie ontwikkeling!

Natuurlijk is dit pas een begin. Ik verwacht echter dat de ervaringen met deze manier van opvang de komende tijd zal leren dat we op de goede weg zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden