Zamzam en Robin van Wees. (Foto: Maxim Maas)
Zamzam en Robin van Wees. (Foto: Maxim Maas) (Foto: )

Nijmeegse Beeldbrengers

Nijmegen - "Ik wil het allerliefste internationaal journalist worden", aldus een stralende Zamzam. Ze is 19 jaar, presenteert zichzelf moeiteloos, praat vlot en voor iemand die pas 4 jaar in Nederland is, spreekt ze vloeiend en zeer rap Nederlands.

Zamzam is een van de Beeldbrengers, een Nijmeegs media platform voor jongeren. Ze oefent en leert alles op het gebied van reportages maken. Van de redactievergadering tot het monteren.

Een beetje verscholen achter het Kolpinghuis, is het Jongerenlab, de plek waar de studio van Beeldbrengers gevestigd is. Er is lekkere koffie, het is er gezellig en op diverse plekken zijn jonge mensen aan het werk. Ze kunnen ervaringen opdoen, andere culturen ontmoeten, aan beroepen snuffelen en zo als het ware een maatschappelijke diensttijd vervullen. Vrijwillig, maar uiteraard niet vrijblijvend.

Maatschappelijke DienstTijd

Het mediaproject Beeldbrengers is een project van stichting Nimma Media. Directeur Robin van Wees, tevens projectleider van de Beeldbrengers: "Beeldbrengers is een project in het kader van de nieuwe Maatschappelijke DienstTijd. Mensen tussen de 14 en 24 zijn welkom. We maken zo'n 5 tot 7 reportages per week en zetten die op social media. Ook verzorgen we wekelijks een reportage op RN7, de Nijmeegse Streekomroep. De jongeren kiezen wat ze leuk of interessant vinden, iets waar ze trots op zijn, wat in de buurt van Nijmegen is en ook nog eens actueel is. En…altijd gaat er een jongerensaus overheen."

Lachgas

Zamzam, die in het dagelijkse leven naar het ROC gaat, gaat een paar keer per week naar het Jongerenlab. Haar grote wens, journalist worden, houdt ze voor ogen. Ze praat mee tijdens de redactievergadering en denkt mee over de onderwerpen. De onderwerpen kiest de redactie uit de actualiteit. Zo is er bijvoorbeeld pas nog gekozen voor het onderwerp 'lachgas' en waarom dat verboden wordt. De redactie bedenkt wat ze hierover wil weten, praat over hoe de politiek werkt en besluit dan in gesprek te gaan met enkele Nijmeegse politici en met een neuroloog. De afspraken worden gepland, de vragen voorbereid, de microfoon standby en presentator en cameraman/vrouw staan klaar. Terug in de studio van Beeldbrengers staan de mensen van de montage klaar om er een professionele reportage van te maken, een reportage die boeit, met een positieve insteek én gedacht vanuit de jongere.

Zamzam is er trots op dat ze hierbij mag horen. "Ik leer zoveel. Mijn Nederlands wordt steeds beter, ik leer samenwerken en ik leer mezelf presenteren." Inderdaad, ze spreekt vloeiend, spreekt met de andere jongens en meisjes in de ruimte over een volgende opdracht en poseert volleerd voor een foto in deze krant. Robin kijkt toe: "Zamzam, we zullen nog veel van haar horen en dit is aan haarzelf te danken, maar ook aan het project Beeldbrengers."

www.Doemeemetmdt.nl

(Tekst: Annet Kooijmans)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden