Foto: Eric van Haalen

Onthulling kunstwerk Levenslicht

Nijmegen - Op de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen is zondag 26 januari het kunstwerk Levenslicht onthuld. Het kunstwerk bestaat uit 500 lichtgevende stenen, die verwijzen naar de Joden, Roma en Sinti die tijdens de oorlog vanuit Nijmegen zijn weggevoerd.

Levenslicht staat tot vrijdag 31 januari op de Kitty de Wijzeplaats. Leden van het Gilde Nijmegen fungeren in de avond als erewacht en explicateur van het monument. Van 6 tot en met 9 februari staat Levenslicht op het eiland in Lent als onderdeel van het jongerenvrijheidsfestival Into the Future.

Het is 27 januari 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: Levenslicht.

Donderdagavond 16 januari is dat monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen - gelijk aan het aantal Holocaust-slachtoffers uit Nederland - tijdens de landelijke onthulling eenmalig gepresenteerd in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over 170 deelnemende gemeenten, waaronder Nijmegen. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen 'ademen' in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

(Foto's Eric van Haalen)

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden