Herdenking slachtoffers V1-bominslag Waterkwartier

Nijmegen - Het is dinsdag 18 februari 75 jaar geleden dat om 05.28 uur op de hoek Biezenstraat - Waterstraat in de Nijmeegse wijk Waterkwartier een Duitse V1 bom insloeg. Hierbij kwamen vier burgers om het leven en raakten velen gewond. De inslag was in de wijde omgeving te horen en alleen al in de Biezenstraat en Waterstraat werden 26 woningen geheel of gedeeltelijke verwoest. Zeker 60 mensen raakten dakloos en moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of werden elders opgevangen zoals in Sancta Maria in de wijk Hees.

Na de oorlog hebben de inwoners van het Waterkwartier een gedenkteken geplaatst in de tuin van het huidige Clarissenklooster. Toen er nieuwbouw kwam, is het herdenkingsteken verwijderd. In 2010 is, op initiatief van de in 2013 overleden oud-inwoner Anton Ruijters, een plaquette gerealiseerd ter herinnering aan de slachtoffers. Ieder jaar vindt daar een herdenking plaats én eens in de vijf vijf jaar is er een een grote officiële herdenking zoals in 2020. Dinsdag 18 februari herdenken oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van Kindcentrum Aquamarijn en andere belangstellenden en organisaties de slachtoffers van deze ramp. De herdenking begint stipt om 10.00 uur en eindigt rond 11.20 uur bij klooster-gemeenschap De Bron aan de zijde van de Biezenstraat, waar de plaquette is geplaatst. Aansluitend is er gelegenheid om met (oud-)wijkbewoners en familie na te praten in wijkcentrum Biezantijn aan de Waterstraat.

Na de 2 minuten stilte kunnen bloemen worden gelegd bij de plaquette. Bij zeer slecht weer wordt het buitenprogramma ingekort.

Ter gelegenheid van de V1 bominslag 75 jaar geleden wordt een tweede uitgave van het boek 'V1 bominslag 18 februari 1945 in het Waterkwartier' uitgebracht. Dit boek is in de Biezantijn na afloop van de bijeenkomst in een beperkte oplage te koop (één exemplaar per gezin/instantie, zo lang de voorraad strekt). Mocht de vraag erg groot zijn, dan is het mogelijk om in te tekenen voor één of meerdere boeken. Bij voldoende belangstelling wordt een extra druk overwogen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden