The Social Sorting Experiment

Nijmegen - Hoeveel geef jij online van jezelf prijs? Wie gaat met deze informatie aan de haal? Hoe snel ben jij met het vormen van een oordeel over een ander? En hoe worden wij geprofileerd door big data? Doe mee met het Social Sorting Experiment en discussieer met sociaal psycholoog Rob Holland en filosoof Fleur Jongepier van de Radboud Universiteit hoe onze vooroordelen door Big data worden versterkt. Vergeet je smartphone niet. Donderdag 6 februari van 19.30 tot 21.15 uur in Theater C Radboud Universiteit Nijmegen.

Big data

De hoeveelheid data die we allemaal creëren door online onze sporen na te laten is enorm. We googelen, liken en sharen er met zijn allen op los en internetbedrijven genereren met deze data een beeld van ons om diensten op maat te leveren. Deze zogenaamde big data is verre van neutraal. Het is een afspiegeling van de normen en waarden van een samenleving op een bepaald moment in de tijd.

Zo is volgens het zoeksysteem van Google een goede werknemer een man. Niet omdat mannen daarvoor bij uitstek de juiste kwaliteiten bezit, maar omdat er nou eenmaal meer mannen vaker een leidinggevende functie hebben dan vrouwen. In het Social Sorting Experiment ervaar je aan den lijve hoe data dergelijke oordelen kan bevatten. Wie heeft de beste handdruk? Wie lijkt het meeste op een eekhoorn? Wie vertrouw jij het meest? Onderga het experiment en ontdek hoe jij onder tijdsdruk oordeelt en hoe gekleurd big data kan zijn.

Profilering

Na afloop van het experiment gaan Fleur Jongepier en Rob Holland in gesprek over onze bewuste en onbewuste vooroordelen en big data. Hoe oordeel je over een volstrekt onbekende? Is dit oordeel neutraal te noemen? Wat is de psychologie achter de manier waarop wij oordelen over anderen? In hoeverre versterkt digitale technologie onze vooroordelen? En als de informatie die online delen niet neutraal is, in hoeverre moeten we dan vertrouwen op big data? Kortom: als we echt vrij willen zijn, moeten we dan nog informatie delen met bedrijven als Facebook, Google en Twitter?

De voertaal is Engels.

Deelname is alleen open voor studenten en scholieren. De toegang is gratis. Schrijf je wel in en geef je studentennummer op of geef aan op welke middelbare school je zit.

www.ru.nl/radboudreflects

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden