Als leren praten niet vanzelf gaat: TOS app

Regio - Leren praten gaat niet altijd vanzelf. Dries (5) is superslim. Maar praten vindt hij heel moeilijk. Hij zegt en begrijpt weinig woorden. Ook is hij moeilijk verstaanbaar. Mensen begrijpen Dries vaak niet. 'Jij mij nee snap', zegt Dries dan verdrietig.

Ruim 5% van de mensen heeft een taalontwikkelingsstoornis; oftewel een TOS. Dit betekent dat taal door de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft grote moeite met praten en/of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

Vaak ervaren kinderen met een TOS communiceren als iets wat niet leuk is. Ook Dries vindt het vervelend als hij niet begrepen wordt en niet goed kan zeggen wat hij denkt, voelt en wilt. Het lukt bijvoorbeeld niet om bepaalde klanken uit te spreken en om goede zinnen te maken. Frustrerend! De gevolgen zijn voor ieder kind anders. Het ene kind kan boos en druk worden, Dries wordt juist stiller.

Hulp

Het is dus belangrijk dat een taaltonwikkelingsstoornis op tijd wordt gezien en dat een kind de juiste hulp krijgt. Dit kan ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Kentalis De Open Cirkel te Nijmegen, Groesbeek, Oss en Tiel biedt deze hulp. Voor vragen over TOS, onderzoek en behandeling, kijk op www.kentalis.nl.

Twijfelt u over de spraaktaalontwikkeling van uw kind? Doe de gratis TOS-check via de app.

Over Kentalis

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland en deelt de kennis onder het motto: 'Samen komen we verder'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden