Sportdocent Fred van Lent met op de achtergrond de sportzaal waar hij zondag voor het laatst bomt.
Sportdocent Fred van Lent met op de achtergrond de sportzaal waar hij zondag voor het laatst bomt. (Foto: Moniek Hüsken)

Nog één keertje bommen met Fred

Moniek Hüsken

Bewegen op Abba en Queen

Ruim 35 jaar was Fred van Lent (66) allround bewegings-sportdocent op het sportcentrum van de Radboud Universiteit en werd vooral bekend als bom-docent. Zondag 2 februari (11.00 uur) bomt hij hier voor het laatst omdat hij met pensioen gaat. ''Al die jaren heb ik vanuit mijn passie voor muziek bijna wekelijks nieuwe playlists samengesteld voor mijn lessen. Want het begint met de muziek.''

Nijmegen - Dat enkele vaste bommers een handtekeningenactie startten om hem voor 1 uurtje op de zondagochtend te behouden, ontroerde hem diep. Net als de actie van een aantal artsen die hem zien als boegbeeld van vitaliteit - een belangrijk project binnen het Radboudumc - en een brief stuurden naar het College van Bestuur om hem na zijn pensionering te behouden voor datzelfde uur. "Wat een steun. Dat ze ergens voor staan en zich daar sterk voor maken. Dat doen bureaucraten niet. Die zijn bezig met protocollen en regels.''

Veel lol

Want aan de smeekbedes is geen gehoor gegeven. Van Lent was graag nog even doorgegaan omdat hij er nog zo veel lol in heeft en vaak terugkrijgt dat zijn aanpak zo prettig is. Het verbaast hem dat de wil er niet is hem als 'oudere' sportdocent te behouden voor een sportcentrum dat zich ook richt op senioren. "Dit had niet gehoeven." En dus zet hij zondag 2 februari voor de laatste keer de muziek aan.

Wat is bommen? Een sportdocent zet lekkere muziek op en doet op een podiumpje in een sportzaal conditie en/of krachtoefeningen voor en iedereen doet mee. In 1974 werd deze lesvorm vanuit Scandinavië naar Nijmegen én Nederland geïmporteerd. Inmiddels is het zo'n begrip geworden dat het in de Woordenlijst Nederlandse Taal is opgenomen: ik bom, jij bomt, ik bomde.

Voor Van Lent - ook dj - is bommen eigenlijk 'bimmen': bewegen in de muziek. "Wat bommen voor mij nooit was, is het verrichten van arbeid op muziek'', zegt hij. ''Mijn lessen hadden nooit een fysiek uitgangspunt. Ik zag het als bewegen vanuit de muziek en het effect hiervan is dat je per ongeluk moe wordt." Aan de muziek besteedde hij veel aandacht. Niet alles in uptempo, juist niet. ''Constante vrolijkheid maakt depressief. Er moet afwisseling in zitten. Traagheid en melancholie zijn ook belangrijk. Zoals in bluesmuziek."

Uniek zijn de 'specials': ging er een beroemde artiest dood (Bowie, Aznavour) dan werd er zondags gebomd op muziek van deze ene artiest. Later kwamen hier ook 'levende grootheden' bij en maakte hij een special met klassieke muziek. ''In de zaal was verbinding tussen alle leeftijden en iedereen bewoog in een flow.''

Tijdens zijn laatste les mogen de deelnemers kiezen wat hij opzet; klassiek, ABBA, of Queen? Daarna zal Van Lent de deur van het sportcentrum achter zich dichtzwaaien. Hij onderzoekt nu de mogelijkheid om (twee)wekelijks te bommen in de sporthal van de SSGN. Geïnteresseerden kunnen hem hiervoor benaderen op Linkedin.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden