Logo brugnijmegen.nl


Spiros en Sophie, twee van de BiebExperts van basisschool De Sterrendans, hopen dat alle kinderen op school lezen net zo leuk gaan vinden als zij. (Foto: Maaike van Helmond)
Spiros en Sophie, twee van de BiebExperts van basisschool De Sterrendans, hopen dat alle kinderen op school lezen net zo leuk gaan vinden als zij. (Foto: Maaike van Helmond)

BiebExperts promoten lezen op school

Lezen is belangrijk! Dat vinden ook de acht onlangs 'aangestelde' BiebExperts van basisschool De Sterredans in Nijmegen. Hun taak: het runnen en promoten van de bibliotheek bij hen op school en het stimuleren van lezen op school in het algemeen. Een taak die de experts zeer serieus nemen.

Nijmegen - "Lezen is niet alleen belangrijk, maar ook gewoon ontzettend leuk om te doen", vertelt BiebExpert Sophie Janssen (12) enthousiast. "Toen ik hoorde dat ze bij ons op school BiebExperts zochten, heb ik me dan ook meteen aangemeld." Hetzelfde geldt voor Spiros Vasilaras (10): "Dat je als BiebExpert plannen mag maken voor de school, maakte het voor mij nog eens extra interessant." In totaal meldden op De Sterredans 31 leerlingen uit groep zeven en acht zich aan voor de functie van BiebExpert. Spiros: "We moesten een echt sollicitatiegesprek voeren met de schooldirecteur en uiteindelijk zijn er acht kinderen uitgekozen. Heel stoer dat ik daarbij zit."
De acht kersverse BiebExperts kregen een mini-opleiding via Bibliotheek Gelderland Zuid om te leren hoe ze de bibliotheek op school draaiende kunnen houden, hoe ze medeleerlingen op hun eigen niveau leesadvies kunnen geven en hoe ze activiteiten kunnen ontwikkelen ter promotie van de bibliotheek en van lezen op school in het algemeen. "Als afsluiting moesten we een presentatie geven voor de hele school en kregen we een diploma", vertelt Sophie.
Sindsdien is het achttal verantwoordelijk voor de bibliotheek op de Sterredans. Een leuke taak, maar ook een die veel meer tijd in beslag neemt dan ze van tevoren hadden verwacht. Spiros: "Het is best veel werk, telkens al die boeken in ontvangst nemen en weer uitlenen, reserveringen maken en ga zo maar door." Sophie voegt toe: "Vooral het op de juiste plek terugzetten van alle boeken is een flinke klus. Alles moet netjes op alfabetische volgorde staan, maar daar houden niet alle kinderen zich aan wat voor ons extra werk betekent."
Ondanks het vele werk doen ze het toch met veel plezier. Ideeën voor de toekomst van hun bibliotheek zijn er ook al genoeg. Spiros: "Het is nu nog een beetje een krakkemikkig geheel. Het zou dus mooi zijn als we in de toekomst wat meer ruimte krijgen voor de bibliotheek en wat stevigere kasten." Ook aan plannen voor het promoten en stimuleren van lezen op school wordt gewerkt. Sophie: "Daarover hebben we in groepjes gebrainstormd. Een van de ideeën is bijvoorbeeld om voor te gaan lezen bij de kleuters en zo zijn er nog veel meer plannen."
De Sterredans is de eerste basisschool in Nijmegen waar BiebExperts zijn 'aangesteld'. Bibliotheek Gelderland Zuid is het project inmiddels ook op andere basisscholen gestart vanwege de enorme interesse.

Reageer als eerste
Meer berichten