Samen werken aan kunstproject

Nijmegen - Lost Connections is een kunstproject van beeldend kunstenaar Ellis Schoonhoven waarin ze verloren verbindingen wil herstellen en helen. Op 6 februari start in haar atelier, Postweg 50, Nijmegen, het maakproces van Lost Connections met handwerksters uit het hele land. Oud, antiek kant ontstaan vanuit een grote diversiteit aan kanttechnieken zal worden vermaakt en verbonden tot een groot 3D-object van vier meter hoog en een cirkel met een diameter van zeven meters.

"We zijn de verbinding verloren met ons zelf, de natuur, met elkaar en met onze essentie. De technische ontwikkeling gaat in een razend tempo. Het heeft ons zeker veel goeds gebracht, maar onze manier van omgaan hiermee toont een keerzijde. We zijn overprikkeld, communicatievormen zijn onpersoonlijk geworden en de fysieke aanraking die we het meest ervaren is een koud scherm ontdaan van gevoel. Moeder aarde - in al haar facetten - schreeuwt om een andere omgangsvorm. We zijn de waarde van echt contact, verbinding, kwijt."

Geïnitieerd door Ellis Schoonhoven, in samenwerking met fotograaf en filmmaker Maayke Kleinbussink, fotograaf Conny van Rijk, choreograaf Shura Glasmacher en Jill F. Friedman, zakelijk leider, zal eeuwenoude gedoneerde kant handmatig aan elkaar worden genaaid.Kant is krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd. In het handgemaakte kant voel je aandacht en bezieling. De sluier heeft vele metaforen en symbolieken. De sluier geeft bescherming, filtert licht en ademt continu. Ellis heeft gekozen voor de sluier om daarmee de positie van vrouwen in de kunst - en de totale wereld - aan de kaak te stellen. Ze wil vrouwen een podium geven. Krachtig doordat iedere draad is verbonden met de andere draad. Vrouwen zijn verbinders, hebben een sterk helende energie. Zij geven het leven. De vrouwelijke energie is de aarde waaruit alles geboren wordt. Vrouwen en hun energie hebben een sterk gevoel van intui¨tie en overgave.

De intentie is om met Lost Connections door het land op reis te gaan voor zowel het maakproces als de tentoonstelling met performance.Naaisters uit alle windstreken hebben zich na een oproep in groten getale aangemeld. Elke donderdag vanaf 6 februari tot en met juni 2020 wordt aan het kunstproject gewerkt in het atelier aan de Postweg 50, Nijmegen.

Aanmelden kan via info@denieuwecreatieven.com, 06 55816141

www.denieuwecreatieven.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden