Teun Boer van de Nijmeegse schaatsvereniging aan kop
Teun Boer van de Nijmeegse schaatsvereniging aan kop (Foto: Jeroen Kers)

Topshorttrackers strijden in Nijmegen

Nijmegen - Op 8 februari komen nationale shorttracktoppers naar het Triavium in Nijmegen voor wedstrijden om de KNSB-cup. De hele dag door schaatsen ruim honderd shorttrackers in verschillende rondes hun wedstrijden. Daaronder negen shorttrackers van de Nijmeegse Schaatsvereniging. Het is een mooie kans om van dichtbij te ervaren hoe spectaculair shorttrack is.

De KNSB-cup is een serie landelijke wedstrijden waarvoor alleen de snelste shorttrackers zich kunnen plaatsen. Aan de start komt negen shorttrackers van de Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV). Daarbij is ook Teun Boer, die afgelopen week nog meereed in de relay van TeamNL bij het jeugd-WK.

Relay en 1000 meter
De dag begint met een relay, een aflossingswedstrijd tussen teams van steeds vier schaatsers. Daarna komt het individuele programma. De schaatsers zijn op snelheid ingedeeld in divisies. De toppers komen uit in de A-divisie. In de lagere divisies schaatsen vaak jongere talenten, die we de komende jaren zullen terugzien in TeamNL. Zij rijden in het ochtendprogramma, de hogere divisies in het middagprogramma.

Iedereen rijdt een aantal races deze dag: een heat, een halve finale en finale, steeds over 1000 meter. De snelste twee schaatsers in elke rit plaatsen zich steeds voor de volgende ronde. Plaats je je elke keer, dan kom je in de A-finale en schaats je om de medailles. Schaatsers die afvallen komen uiteindelijk terecht in een lagere finale. Zo eindigt het programma per divisie met ongeveer vijf finales.

Hele dag spektakel
Door deze opzet is er de hele dag spektakel in het Triavium. Alle schaatsers gaan in elke race tot het uiterste om een zo hoog mogelijke eindklassering te halen. De ene race volgt op de andere. Spannende races, mooie inhaalacties, lekkere muziek; een dag shorttrack is een geweldige belevenis.

De vijfde ronde om de KNSB-cup is in het Triavium aan de Van Rosenburgweg 2 in Nijmegen, op 8 februari, van 8.00 tot 18.00 uur. De toegang voor publiek is gratis. De plaatselijke organisatie wordt gedaan door vrijwilligers van NSV.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden