Vrijheid in tijden van het Coronavirus | Actualiteitencollege

Nijmegen - Gaat bij de bestrijding van het Coronavirus veiligheid en gezondheid boven vrijheid? China sluit hele steden af. Reizigers uit China moeten in quarantaine. Is dit de juiste manier om deze epidemie te lijf te gaan? Kom luisteren naar infectioloog Chantal Bleeker-Rovers die uitlegt hoe de uitbraak van een virus verloopt en naar politiek filosoof Jeroen Linssen die vertelt of overheidsingrijpen en vrijheidsbeperking gerechtvaardigd zijn in de strijd tegen het Coronavirus.

Epidemiologie

Hoe verloopt de uitbraak van het virus, en wat voor acties zijn nodig om hier grip op te krijgen? Infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc vertelt over deze uitbraak en welke maatregelen noodzakelijk zijn. Is er überhaupt iets te doen om de verspreiding tegen te gaan? Hoe groot is de kans dat het virus ook in Nederland voet aan de grond krijgt? En is Nederland voorbereid op een uitbraak?

Vrijheid beperkt

De Chinese overheid windt er in ieder geval geen doekjes om: heel de stad Wuhan is afgesloten Het openbare leven binnen de stad ligt voor een belangrijk deel plat. Bewoners zijn zodoende flink in hun bewegingsvrijheid beperkt. Politiek filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit vertelt of deze vrijheidsbeperking te legitimeren is. Mag de overheid zulke ingrijpende maatregelen nemen? Of is onze vrijheid belangrijker dan volksgezondheid?

Nederland

Tijdens het actualiteitencollege denken Jeroen Linssen en Chantal Bleeker-Rovers na over de vraag in hoeverre dergelijk drastisch overheidsingrijpen wenselijk is, zowel vanuit medisch als politiek-filosofisch oogpunt. Moeten we willen dat de overheid ons zo kan beperken in onze vrijheid? Zou dat in Nederland ook kunnen? Kom luisteren en vorm je mening.

Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Chantal Bleeker-Rovers is internist-infectioloog aan het Radboudumc. Ze doet onderzoek op het gebied van levensbedreigende infectieziektes. Haar onderzoek richt zich onder andere op griepvirussen met onbekende oorsprong en de Q-koorts. Daarnaast is ze expert op het gebied van bestrijding van acute infectie-uitbraken zoals ebola.

Jeroen Linssen is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is de auteur van Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid dat onlangs genomineerd werd voor de longlist voor de Socrates Wisselbeker. In zijn onderzoek richt hij zich onder andere op het vrijheidsbegrip van Foucault en de biopolitiek.

Peter van der Heiden is parlementair historicus en werkt aan de Radboud Universiteit. Hij is huiscolumnist bij de Actualiteitencolleges. 
Cees Leijenhorst is filosoof aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Organisatie, datum en locatie

Radboud Reflects @Free Future College. Donderdag 6 februari 2020 | 12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit

Radboud Reflects i.s.m. Free Future College, vfonds, Gemeente Nijmegen en Gelderland Herdenkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden