Logo brugnijmegen.nl


In gesprek met de burgemeester

Diploma's voor kinderen

Vandaag reikt burgemeester Bruls in wijkcentrum 't Hert in het Willemskwartier diploma's uit aan kinderen die 20 weken lang hebben meegedaan aan de VoorleesExpress. Ook de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt worden bedankt.

De VoorleesExpress, wat is dat precies?
Dit is een initiatief van welzijnsorganisatie Tandem, samen met de bibliotheek. Het is al het vijfde jaar dat dit gehouden wordt, telkens twee keer per jaar. Gedurende een groot aantal weken worden kleine kinderen voorgelezen door vrijwilligers. Aan het einde krijgen de ouders tips hoe het voorlezen voort te zetten. Dit jaar hebben kinderen uit meer dan 50 gezinnen meegedaan met de VoorleesExpress. Het initiatief levert veel op.

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
Allereerst natuurlijk vrolijke en blije kinderen, maar ook op de langere termijn is er winst. Het is algemeen bekend dat kinderen die op jonge leeftijd met lezen en oefeningen bezig zijn, enkele jaren later op de basisschool hoger scoren bij taal en zelfs bij rekenen.
Ook scoren ze hoger in hun sociaal gedrag. Dus vandaar dat zulke initiatieven zeer de moeite waard zijn en ik vind het dan ook mooi om de diploma's uit te reiken en de vrijwilligers te bedanken. Deze vrijwilligers moeten we zeker niet vergeten want zij zijn ook erg belangrijk. Zonder hen zou deelname van kinderen uit zoveel gezinnen niet mogelijk zijn geweest. Hulde voor hen dus zeker ook!

Hoe is het eigenlijk gesteld met
de leesvaardigheid van de jeugd?

Gelukkig nog best redelijk goed. Nog pas vorige week kwam in het nieuws dat de bibliotheken weer meer boeken uitlenen aan jongeren. Een mooie ontwikkeling in dit digitale tijdperk vind ik. De bibliotheken hebben de laatste jaren ook een grote ontwikkeling doorgemaakt; van uitleenplekken naar ontmoetingsplekken voor jong en oud. Dit heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat het weer beter gaat met de uitleencijfers. En zo zien we nu voor het eerst in jaren het aantal uitgeleende boeken aan jongeren weer toenemen.

Reageer als eerste
Meer berichten