Foto: Dominicus College

Minister bezoekt de Monnikskap

Nijmegen - Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, bracht woensdag 5 februari een bezoek aan de Monnikskap

Op de Monnikskap, een afdeling van het Dominicus College in Nijmegen, wordt onderwijs verzorgd op havo, atheneum en gymnasium niveau voor jongeren met een lichamelijk beperking en/of chronische ziekte. De leerlingen behalen hier hun diploma in een omgeving die op andere VO scholen niet geboden kan worden. Zij volgen een eigen leerlijn en hebben een individueel rooster, waarbij rekening gehouden wordt met hun (vaak) beperkte belastbaarheid, revalidatietrajecten en therapieën. Het Dominicus College in Nijmegen heeft als enige VO school in Nederland zo'n unieke afdeling. Wat de school verder bijzonder maakt is dat er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke integratie tussen leerlingen van de 'reguliere afdeling' en de leerlingen met een beperking. Waar mogelijk volgen leerlingen van de Monnikskap lessen met leerlingen van de 'reguliere afdeling', nemen zij samen deel aan projecten, activiteiten en excursies.

Brink werd het afgelopen jaar in een live tv-show van de KRO-NCRV door kijkers en een jury gekozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. Hij komt op voor de belangen van de bijna twee miljoen mensen met een beperking die Nederland telt. Hij doet dit onder meer door wetgeving ter discussie te stellen, relevante onderwerpen op de politieke agenda te plaatsen en onder de aandacht van de media te brengen.

"Het is fantastisch wat hier gebeurt", aldus Rick Brink. "Het is heel gezond dat jongeren met een beperking onderwijs volgen en in contact komen met jongeren zonder een beperking. Het zorgt ervoor dat mensen met een beperking, ook buiten school, niet meer zo aangestaard worden. Een inclusieve start is zo belangrijk om Nederland inclusiever te maken. Daarbij raken de jongeren met elkaar in gesprek en ontstaan er vriendschappen, waardoor kinderen met een beperking zich realiseren dat ze eigenlijk helemaal niet zo anders zijn. Dat is met name belangrijk omdat de jongeren in een ingewikkelde fase van hun leven zitten, namelijk de puberteit."

Op de Monnikskap ging Rick Brink in gesprek met diverse leerlingen. Hierbij maakte hij onder andere kennis met Noa van Helvoirt (16). Noa heeft cerebrale parese waardoor ze in een rolstoel zit en voorheen naar het speciaal onderwijs ging. Vanuit de basisschool kreeg Noa een vmbo-advies. Zij had echter veel meer in haar mars en mocht daarom op havo-niveau starten op de Monnikskap. Na drie maanden bleek dat zij zelfs nog meer capaciteiten had en is ze overgestapt naar vwo.

Leerlingen met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte en met een hoog niveau vallen vaak tussen wal en schip, omdat er op de meeste VO scholen onvoldoende rekening gehouden kan worden met hun beperking. In het voortgezet speciaal onderwijs kunnen zij vaak niet terecht, omdat daar les wordt gegeven op vmbo-niveau of omdat die scholen gespecialiseerd zijn in onderwijs aan leerlingen met autisme. Het is daarom ontzettend belangrijk dat er ook voor deze leerlingen een plek is waar zij tot hun recht kunnen komen. Uit het hele land komen leerlingen naar de Monnikskap om daar onderwijs te volgen. Een aantal leerlingen maakt om die reden doordeweeks gebruik van de appartementen die door Pluryn achter de school gebouwd zijn en waar ook zorg geboden wordt.

"Wat er op de Monnikskap gebeurt is mijn ideaalbeeld qua onderwijs. Deze jongeren wordt geleerd om te kijken naar wat ze wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. Van dit soort plekken moeten er veel meer komen in het land, zodat kinderen met een beperking ook naar school kunnen in de buurt van waar ze wonen. Daarom vind ik dat minister Slob hier echt eens zou moeten komen kijken", zo concludeerde Brink.

Voor meer informatie: http://www.dominicuscollege.nl/ons-onderwijs/de-monnikskap

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden