Erik bereidt een lunch voor in de keuken van ROC Nijmegen.
Erik bereidt een lunch voor in de keuken van ROC Nijmegen. (Foto: )

Talent in de Keuken

Nijmegen - Er is een groot tekort aan koks. Middels het leerwerktraject Talent in de Keuken worden sinds eind januari 19 werkzoekenden opgeleid tot basiskok niveau 2. Het traject duurt anderhalf jaar. De eerste maanden startten de deelnemers in een proefplaatsing bij de werkgevers om basisvaardigheden op te doen en volgden ze vaktechnische workshops verzorgd door chef-kok en coach Eli van der Pluijm. Nu zijn ze begonnen aan de BBL-opleiding basiskok niveau 2 bij ROC Nijmegen. De begeleiding gebeurt op de werkvloer door een jobcoach en op school door studieloopbaanbegeleider.

Dat het project niet alleen inzet op jong talent bewijzen Sevag (44) en Erik (45). Beide deelnemers hebben al een carrière achter de rug. Erik werkte jarenlang als kastelein en Sevag verdiende zijn sporen in de telecommunicatie, in zijn thuisland Syrië. Ze zien Talent in de Keuken als een unieke kans om een ander pad in te slaan. Erik: "Ik heb al zoveel geleerd in deze eerste maanden. Mijn doel is om na de opleiding geen receptenkok meer te zijn, maar het op gevoel en ervaring te kunnen."

Sevag vult aan: "De praktijk gaat heel goed, nu moet ik nog de theorie erachter leren. Dat is moeilijker, vooral vanwege de taal. Ik heb twee dromen: een basisdroom en een grote droom. De basisdroom is om na de opleiding een goede, betaalde baan te vinden als kok die ik kan combineren met mijn gezin. Mijn grote droom is om ooit een eigen bedrijf te beginnen. Zeg maar tussen een eetcafé en restaurant in en dan met Oriëntaalse gerechten. Ik ga hard werken om dat te bereiken."

Het project is een initiatief van Perspectief op Werk, uitgevoerd door WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, UWV Werkbedrijf, ROC Nijmegen, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en horecaondernemers in het Rijk van Nijmegen om samen het tekort aan koks in de horeca op te vangen.

wspnijmegen.nl/talent-in-de-keuken

Meer berichten