In de reeks 'Tegen het Vergeten'... poëzie van Hans Andreus

Nijmegen - In de reeks 'Tegen het vergeten...' zaterdag 29 februari aandacht voor de poëzie van Hans Andreus. De bijeenkomst in Poëziecentrum Nederland in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen is van 14.00 tot 16.00 uur. Entree 5,00 euro.

Hans Andreus (1926-1977) is het pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant. Hij wordt gerekend tot de Vijftigers, een poëziebeweging die na de Tweede Wereldoorlog het literaire landschap in Nederland grondig op de schop nam. De groep dichters, waartoe onder anderen ook Lucebert, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Simon Vinkenoog, Remco Campert en Bert Schierbeek behoren, heeft grote invloed gehad op de Nederlandse poëzie. Vooral de breuk met tradities en de zoektocht naar andere expressiemogelijkheden in taal hebben veel lezers en ook latere dichters nieuwe vormen en een speelsere omgang met de taal gerealiseerd.

Andreus debuteerde in 1946 met gedichten in tijdschriften; zijn eerste bundel (Muziek voor kijkdieren) verscheen in 1951 bij uitgeverij Holland, waar destijds Ad den Besten redacteur was. De gemeente Amsterdam kende hem tweemaal de stedelijke Poëzieprijs toe: in 1954 voor de bundel Schilderkunst en in 1966 voor de bundel Aarde.

In het jaar van zijn dood verscheen de bundel Laatste gedichten, waarin ook zijn laatste gedicht werd opgenomen.

Zijn productie is bijzonder: de teller voor gedichtenbundels en bloemlezingen uit zijn gedichten staat op meer dan 40! Naast gedichten schreef Andreus proza (romans en verhalen) en gedichten voor kinderen; ook vertaalde hij werk van o.a. Shakespeare, E.B. White en Oscar Wilde. In 1995 verscheen de biografie over Hans Andreus door Jan van der Vegt, die ook de hoofdgast is van deze aflevering Tegen het vergeten. Behalve diens biografie publiceerde Van der Vegt ook studies en artikelen over de poëzie van Andreus. Hij bezorgde naast deze biografie de biografieën van Jan G. Elburg, A. Roland Holst en Hendrik de Vries.

Hans Kuperij luistert het programma op met gezongen gedichten van Hans Andreus.

In de vitrines van het PcN zijn de bundels van Hans Andreus te bezichtigen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden