Foto: Melisa Verheijen

Ophalen plastic afval kost geld

Nijmegen - Vanaf 1 maart betaalt iedereen mee aan het ophalen van plastic, blik en pakken. Dat gaat via de nieuwe plastic+zakken. Ze zitten in een nieuw jasje en kosten 5 cent per stuk. De doorzichtige oranje zakken kosten 50 cent voor een rol van 10 stuks. Vanaf 14 februari liggen ze in de winkel. Gemiddeld heeft een Nijmeegs huishouden 80 zakken per jaar nodig. De kosten voor 80 zakken zijn 4 euro per jaar.

Waarom betalen voor de plastic+zakken? "Dat doen we om het afval ophalen en verwerken betaalbaar te houden. Voor de gemeente is het een keuze om iedereen op een eerlijke manier te laten meebetalen. Principe: de vervuiler betaalt. In Nijmegen betaal je geen maandelijkse afvalstoffenheffing, maar betaal je voor de zakken die je zelf gebruikt. Je betaalt nu al voor de restafvalzakken (de rode en de groene zakken). Vanaf 1 maart ook voor de plastic+zakken. Voor een gemiddeld huishouden (80 zakken per jaar) betekent het een verhoging van de kosten met 4 euro", aldus de gemeente.

Reden om te betalen voor de plastic+zakken is ook dat al een aantal jaren het aantal plastic+-zakken dat wordt meegenomen, veel sneller stijgt dan de hoeveelheid plastic die de gemeente inzamelt. Ze worden dus voor andere zaken gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn.
De nieuwe plastic+zakken zijn gemaakt van opgehaalde plastic verpakkingen.

De oude, gratis zakken kunt u in februari 2020 voor het laatst gebruiken. Ongebruikte gratis plastic+zakken kunt u inleveren bij Dar of in de Stadswinkel. Deze zakken worden hergebruikt.

Meer berichten