Museumdirecteur en -bestuurder Hedwig Saam, UNIT voorzitter Joost de Beer en kunstenares Marlene Dumas openden zondagmiddag de tentoonstelling officieel. Ruim 300 genodigden, waaronder de exposanten met hun trotse familie en trouwe UNIT medewerkers, trotseerden zondag de wind om de opening bij te wonen.
Museumdirecteur en -bestuurder Hedwig Saam, UNIT voorzitter Joost de Beer en kunstenares Marlene Dumas openden zondagmiddag de tentoonstelling officieel. Ruim 300 genodigden, waaronder de exposanten met hun trotse familie en trouwe UNIT medewerkers, trotseerden zondag de wind om de opening bij te wonen. (Foto: Niels Buddiger)

Expositie Nijmeegse UNIT Academie

Nijmegen - Stichting UNIT Academie bestaat 12,5 jaar. De Nijmeegse academie begeleidt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst. Museum Het Valkhof biedt met de tentoonstelling 'Uitzonderlijk uniek' dertig (voormalig) UNIT deelnemers de ruimte om hun veelzijdige kunsten aan het grote publiek te tonen.

Ontplooiing van bijzonder talent

UNIT voorzitter Joost de Beer beschreef in zijn speech het unieke en belangrijke concept van UNIT Academie: (jong) volwassenen met beeldend talent en een normale tot hoge intelligentie en een vorm van autisme een plek bieden van waaruit zij een vervolgstap kunnen zetten in onderwijs, werk of een gestructureerd leven. "Alle deelnemers hebben talenten, maar stel ze vooral in staat deze talenten te ontplooien. Geef de deelnemers een kans in plaats van ze steeds aan de kant te schuiven", aldus de Beer.

Een emotionele weg

Kunstenares Marlene Dumas, bekend om haar expressieve teken- en schilderkunst, bedankte Museum Het Valkhof voor zijn gastvrijheid. Dumas benadrukte in haar speech het belang van collaboratie tussen musea en academies. In plaats van bang zijn voor elkaar, horen ze elkaar op te zoeken en te versterken. Daarnaast uitte de kunstenares sympathiek voor de exposanten in hun weg naar de opening van 'Uitzonderlijk uniek': "Het is heel emotioneel om je werk uiteindelijk te laten zien". Ze nodigt alle kunstliefhebbers uit een bezoek te brengen aan de kleurrijke en veelzijdige tentoonstelling.

'Uitzonderlijk uniek' is t/m 24 mei 2020 te bezoeken op de patio van Museum Het Valkhof.

www.unitacademie.nl

Meer berichten