Duitse delegatie neem deel aan Sunset March

Nijmegen - Elke dag is in Nijmegen de Sunset March. Zaterdag 22 februari neemt een Duitste delegatie deel aan deze tocht. De veteraan van de dag is Generalleutnant Klaus Habersetzer van de Luftwaffe.

Sinds 19 oktober 2014 is de Sunset March een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten voor de vrijheid van Nederland en Europa. Een veteraan marcheert bij deze gelegenheid over stadsbrug 'De Oversteek'. Bij zonsondergang worden de 48 bruglichten paarsgewijs en achtereenvolgens verlicht. Op dit punt staken de geallieerden de rivier over tijdens Operatie Market Garden op 20 september 1944. Tijdens de operatie sneuvelden 48 soldaten.

Voordat 22 februari de Sunset March gelopen wordt, leggen de deelnemers bij het monument 'De Schommel', gelegen aan de Raadhuishof, een krans neer en is er een moment van stilte. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een verwoestend bombardement. Vliegtuigbommen legden een groot gedeelte van de binnenstad plat. Bijna 800 inwoners vonden de dood en vele honderden raakten gewond. Aansluitend wordt de groep in het Infocentrum WO2 door Wiel Lenders, directeur Vrijheidsmuseum Groesbeek, ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden