Lezing 'De tolerante samenleving'

Nijmegen - De tolerante samenleving. Daarover gaan lezing en gesprek van en met politiek filosoof Marin Terpstra en communicatiewetenschapper Noelle Aarts maandag 17 februari in Theaterzaal C van Radboud Universiteit in Nijmegen. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.15 uur.

Zijn we nog steeds zo'n tolerant volk als waar we om bekend staan? Nederlanders kruipen steeds meer in een eigen bubbel. Andere meningen of gewoontes respecteren we steeds minder. Volgens filosoof Terpstra komt dit omdat ons begrip van tolerantie veranderd is: het is niet meer gebaseerd op gedeelde normen en waarden maar houdt vooral in dat iedereen mag doen wat hij wil. Kom luisteren naar een pleidooi voor een herijking van het begrip tolerantie.

Hoe ga je om met normen en waarden die indruisen tegen die van jezelf? Het is een vraag van alle tijden en culturen. Dat we er nu speciaal moeite mee hebben, heeft te maken met een nieuwe opvatting van het begrip tolerantie, zegt filosoof Marin Terpstra. In de oorspronkelijke betekenis is tolerantie namelijk een middel om iets anders te waarborgen, bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting. Maar sinds de jaren '60 is tolerantie zelf een absolute waarde geworden. Intolerantie is daarmee verboden. Toch, stelt Marin Terpstra, kan een samenleving niet alles tolereren. Samenleven berust op een onderscheid tussen wat goed en wat kwaad is.

Na zijn lezing gaat Marin Terpstra in gesprek met communicatiewetenschapper Noelle Aarts. Aan de hand van videofragmenten uit nieuws en actualiteit werpen zij nieuw licht op hoe tolerantie in de praktijk vorm krijgt. Wat gaat er daarbij mis? Hoe komt dat? En kan het ook anders? Denk samen met de sprekers verder over de vraag hoe we weer echt tolerant kunnen worden. Hoe komen we weer echt met elkaar in gesprek? Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten