Angela Hees (gespeeld door Renée Dekker)
Angela Hees (gespeeld door Renée Dekker) (Foto: Wilfred Ottenheijm)

American Beauty: filmklassieker op de planken

Nijmegen - Hoe breng je een filmklassieker van het witte doek naar de theaterzaal? Productiegroep Nijmegen is er in gespecialiseerd. Op 26 en 29 februari en 1 maart spelen zij in LUX hun bewerking van American Beauty, de grote Oscarwinnaar uit 1999.

Het is alweer de derde film die Productiegroep Nijmegen op de planken brengt. Eerder speelde de groep het mysterieuze Donnie Darko (2016) en het intense en pijnlijke Festen (2018). Nu zet het gezelschap haar tanden in American Beauty, de met 5 Oscars bekroonde debuutfilm van Sam Mendes (regisseur van de huidige kaskraker 1917).

Knap staaltje werk

Het borrelde bij theatermaker Nina Jilesen al een hele tijd om iets met American Beauty te doen: “Het is een klassieker met universele thema’s en met zeer uitgesproken personages, dat maakt de film erg interessant voor het theater.” De bewerking was wel een uitdaging, vooral om het filmverhaal in één vloeiend theaterscript te krijgen. Jilesen daarover: “In het theater heb je tenslotte maar één locatie, het toneel, en je kunt natuurlijk niet via de montage achteraf het verhaal naar je hand zetten. Alle betekenis moet in het theater live op de vloer zichtbaar worden. Hier heeft scriptschrijver Dick Poelen een knap staaltje werk geleverd. Samen met de cast hebben we in deze voorstelling de mogelijkheden van het theater ultiem benut om de film aanraakbaar te maken.”

Driften volgen

Jilesen maakte met haar gezelschap een dynamische theatervoorstelling over de niet aflatende zoektocht van de mens naar zichzelf, liefde en erkenning. American Beauty laat zien dat de keuzes die we in deze zoektocht maken bepalend zijn voor de rest van ons leven. “Het publiek zal zien dat als je ontevreden bent met jezelf en je leven het geen oplossing is om een masker op te zetten en enkel je driften te volgen”, zegt Jilesen, “dat werkt destructief.” Jilesen wil het publiek laten voelen dat negatieve energie, ruzie en ontevredenheid geen uitweg bieden: “Het leven is zo vergankelijk, geniet van wat je wél hebt.”

Noodlottige wending

American Beauty gaat over de 53-jarige Lester Bouman. Hij zit gevangen in zijn leven. Zijn huwelijk met de ambitieuze makelaar Carolien is op een dood spoor beland, zijn baan is een mislukking en er zitten scheuren in de relatie met zijn tienerdochter Jane. Elke dag brengt Lester verder bergafwaarts. Totdat hij Angela ontmoet, het vriendinnetje van Jane, en haar probeert te veroveren. Het blijkt een noodlottige wending die zijn leven, en dat van anderen, volledig op zijn kop zet.

Waar en wanneer

American Beauty door Productiegroep Nijmegen is te zien in LUX Nijmegen 26/2 (try-out), 29/2 (première) en 1/3 (matinee en avond). Kaarten kosten € 15 / € 10 (try-out) en zijn te bestellen via www.productiegroepnijmegen.nl of de kassa van LUX.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden