Lezingenreeks over schrijver Frans Kellendonk

Nijmegen - Bibliotheek Gelderland Zuid en de Master Letterkunde van de Radboud Universiteit verzorgen zes openbare lezingen over het leven en werk van Frans Kellendonk. Deze in Nijmegen geboren en getogen schrijver overleed dertig jaar geleden op 39-jarige leeftijd. Zijn laatste roman 'Mystiek lichaam' uit 1986 is één van zijn bekendste werken. De lezingen vinden telkens plaats in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen, steeds van 19.00 tot 20.45 uur.

Op 20 februari opent Peter Altena de reeks over 'schaamte en ironie' in het werk van Kellendonk. Altena is leraar Nederlands aan het Dominicus College en toegewijd lezer van Kellendonk. In het Jaarboek Numaga van 2019 schreef hij een artikel over moderne 'Nijmeegse romans', waarin Kellendonks werk aan de orde kwam.

Op 5 maart gaat Willem Claassen in op Bouwval, het debuut van Kellendonk uit 1977. Claassen studeerde journalistiek en geschiedenis. Hij publiceerde een roman en twee verhalenbundels. Columns van zijn hand verschijnen in De Gelderlander en Radboud Magazine.

Op 19 maart vertelt Johan Oosterman, aan de hand van Geschilderd eten, over Kellendonks katholicisme en zijn fascinatie voor dichter Joost van den Vondel. Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde en programmadirecteur Radboud Erfgoed aan de Radboud Universiteit.

Op 16 april bespreekt Agnes Andeweg, naar aanleiding van Kellendonks spookverhaal Letter en geest, de nieuwe opvattingen over seksualiteit in het werk van Kellendonk. Andeweg werkt als universitair docent Moderne Literatuur bij het University College Utrecht. Ze doet onderzoek naar gothic fiction in Nederlandse literatuur en daarbuiten, en is daarnaast geïnteresseerd in de functie van schrijvers en literatuur in de seksuele emancipatie van Nederland.

Op 7 mei behandelt Jos Joosten Mystiek Lichaam uit 1986, Kellendonks laatste, omstreden en meest succesvolle roman. Joosten is hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Zijn meest recente boeken zijn Staande receptie uit 2012 en Jan Walravens (1928-1965): schrijver, ijkpunt en avantgardist uit 2018.

Op 28 mei het woord aan Arie Storm, groot bewonderaar van Kellendonk, schrijver en vertaler. Hij publiceerde tot nu toe elf romans, waaronder Het laatste testament van Frans Kellendonk (2015). In dit boek stelt Storm zich voor dat de geest van de Nijmeegse schrijver in hem voer.

Verkoop losse kaarten: bibliotheekleden en studenten € 5,- | overige bezoekers € 7,50 Verkoop passe-partouts: bibliotheekleden en studenten € 25,- | overige bezoekers € 37,50

www.obgz.nl/agenda/agenda-letteren-in-de-stad.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden