Koninklijke Onderscheiding voor Ludo Vrijdag

Nijmegen - Ludo Vrijdag (76) heeft de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mogen ontvangen. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de oude muziek.

Vrijdag heeft een enorme staat van dienst en het begon met de oprichting van het ensemble Cappella Pratensis. Hiervoor was hij lange tijd zakelijk en artistiek leider. "Hij was onvermoeibaar en een zeer stimulerende collega en leider van vele masterclasses en projecten Oude Muziek, zowel in binnen- als buitenland. Ook speelde hij een belangrijke rol binnen de samenwerkingsverbanden van korenorganisaties en kinderkoren. Zijn cultuurhistorische kennis is enorm en hij weet ook zijn omgeving hier enthousiast voor te maken", meldt de gemeente Nijmegen.

Vrijdag is ook zelf een zangtalent en heeft vaardigheden als docent. Hij heeft zijn kennis, roeping en enthousiasme ingezet voor de professionele- en amateurkunst in zowel binnen- als buitenland.

"Vrijdag was met zijn liefde voor de oude muziek, gecombineerd met zijn creativiteit en organiserend vermogen, een motor van vele producties. Zeker noemenswaardig en opvallend is ook zijn betrokkenheid bij amateurzangers. Via één van zijn vele projecten, het ensemble Ariosto, wist hij als zangdocent de link te leggen tussen professionele musici en de betere amateurs."

"Hij heeft door zijn vele initiatieven en bijdragen voor de klassieke vocale muziek uit de Renaissance, zeer veel betekend voor dit genre. Buiten zijn artistieke en muzikale competenties had hij ook de gave om op juiste wijze subsidies te verwerven en fondsen en donaties binnen te halen. Vrijdag weet als geen ander mensen met beoogde kwaliteiten samen te brengen en een situatie en sfeer te creëren waar mensen het beste van zichzelf kunnen inzetten."

Vrijdag heeft de afgelopen jaren daarnaast ook functies bekleed als productieleider bij de Stichting ter bevordering van de Nederlandstalige koormuziek, koorconsulent, dirigent, initiatiefnemer van concerten en 14 jaar lang muzikaal leider en zanger bij Summer school De Stemsleutel.

Meer berichten