Frank van Maasdijk: "Spullen zijn altijd welkom!" (Foto: Corine van Dijk)
Frank van Maasdijk: "Spullen zijn altijd welkom!" (Foto: Corine van Dijk) (Foto: )

Carnavalsmuseum Wijchen

Wijchen - Onderscheidingen, foto's, carnavalskranten, kostuums, buttons en prinsenkleding. Uit Wijchen, maar ook Nijmegen, Groesbeek, Druten en zelfs België. De tweede editie van Frank van Maasdijks Carnavalsmuseum is groter, mooier, feestelijker. En de initiatiefnemer drukker dan ooit.

Terwijl we door het museum aan de Wijchense Spoorstraat lopen, krijgt Frank een whatsappje van de producer van deejay Paul Rabbering. Of hij een interview wil geven op NPO Radio2. Even later klopt een mevrouw op het raam. "Mogen mijn kinderen morgen op de foto met die mooie poppen met carnavalskleding?" En hij wordt voortdurend gebeld. Over tafels, ballonnen, pakken koffie die belangeloos geleverd worden; de 'Wijchense Goedzak' ontmoet veel goodwill.

Indrukwekkende collectie

Een jaar geleden opende Frank zijn eerste pop-up museum in een leegstaande winkel. Het leverde hem aandacht en spullen uit de wijde omgeving op. Zijn verzameling onderscheidingen - de eerste kreeg hij in 2007 - is uitgegroeid tot een indrukwekkende collectie carnavals-memorabilia.

Publiekstrekker zouden dit jaar wel eens de handbeschilderde buttons van kunstenaar Hans van Mameren kunnen zijn. "Echte collectors items, er zijn er steeds maar één of twee van gemaakt." De kunstenaar stond z'n collectie onlangs af. 'Als ik het aan jou geef is het in goede handen', kreeg Frank te horen. En zo zijn niet alleen de buttons zelf te zien, maar bijvoorbeeld ook de allereerste drukplaat van Van Mamerens allereerste carnavalsonderscheiding.

Franks verhalen brengen de collectie tot leven. Een fraaie witte steek en handschoenen behoorden toe aan Wijchenaar Herman Kruis. "Ik doe sinds m'n zestiende de tuin bij Herman en z'n vrouw, maar wist niet dat hij ooit prins was. Tot ik een klusje deed, een lamp verwisselen, en ik die spullen zag. Bleek hij Herman d'n Urste te zijn geweest, in 1984!"

Pauwveren

Een speciale tafel is gewijd aan twee voormalige carnavalsverenigingen. De Woezikse Wozokotten en de Woaendonkers uit Alverna bestaan niet meer, maar hun onderscheidingen zijn met veel eerbied uitgestald. Rond een vaas vol pauwenveren, afgestaan door verschillende oud-prinsen.

Een klein deel van het museum moet nog verder worden ingericht. Frank roept kinderen op om van een cd of bierviltje een medaille te maken en in te leveren. "Ik hang alle medailles hier op en de drie mooiste krijgen een prijs."

Het Carnavalsmuseum is dit weekend geopend door scheidend burgemeester Hans Verheijen van Wijchen. Hij kreeg een sleutel cadeau. "Normaal draagt de burgemeester de sleutel over aan Prins Carnaval. Nu gaf ik hem een sleutel, kan hij in Wijchen de deur achter zich dichttrekken", zegt Frank lachend. "En hij heeft meteen een herinnering aan ons."

Het Carnavalsmuseum aan Spoorstraat 45 in Wijchen is open t/m 6 maart op ma t/m do 13-17 uur, vrij 13-21 uur, weekend 10-17 uur. Vrij entree "maar er staat wel een sponsorpotje."

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden