In de schuur van Jos is een hoek leeggeruimd voor de kleinere wagen van Kiek Ze Kieke en Sint Anneke. (Foto: Maaike van Helmond)
In de schuur van Jos is een hoek leeggeruimd voor de kleinere wagen van Kiek Ze Kieke en Sint Anneke. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Carnavalsoptocht Knotsenburg

Nijmegen - "De optocht zal dit jaar door omstandigheden waarschijnlijk wat ingetogener zijn, maar we proberen er met zijn allen toch iets moois van te maken", aldus Jos Toorians van carnavalsvereniging Kiek Ze Kieke. "Ruimte om een grote wagen te bouwen voor de optocht hebben de meeste verenigingen niet meer, maar helemaal niet meedoen is ook geen optie!"

"Niet meedoen omdat er geen ruimte beschikbaar is om grote wagens te bouwen zou het einde van de optocht in Nijmegen betekenen", meent Chiel Groen (Kiek Ze Kieke). "En dat terwijl het juist zo belangrijk is dat we ons allemaal enthousiast blijven inzetten voor carnaval in Nijmegen om dit mooie feest in stand te houden."

Bouwlocatie

Vandaar dat ze bij Kiek Ze Kieke en cv Sint Anneke ook besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten toen ze in de loop van 2019 - net als diverse andere verenigingen - te horen kregen dat ze vrijwel per direct hun 'bouwlocatie' moesten verlaten. Jos: "De eerste maanden gingen we ervan uit dat we nog wel een nieuwe locatie zouden vinden of door de gemeente toegewezen zouden krijgen, maar dat is dus niet gebeurd."

Jeroen Bod (Sint Anneke) gaat verder: "We hebben vervolgens best een tijd met z'n allen gebrainstormd over hoe nu invulling te geven aan onze gezamenlijke deelname aan de optocht. Alleen een loopgroep of toch ook een wagen erbij? Uiteindelijk bleek Jos in zijn garage ruimte te hebben voor het bouwen van een kleine loopwagen, daar zijn we dus maar mee aan de slag gegaan. Want alles beter dan niets, toch?!"

Ingetogen optocht

"Natuurlijk waren we in eerste instantie best boos", vertelt Rochelle Rutten (Kiek Ze Kieke). "En nog steeds balen we. Niet alleen omdat we geen ruimte meer hebben om een grote wagen te bouwen, maar ook omdat de gemeente de subsidie voor carnaval echt heeft geminimaliseerd. De optocht zal dit jaar daardoor een stuk ingetogener zijn dan voorgaande jaren, vermoed ik. Er is geen budget meer voor versiering en zelfs niet voor prijzengeld, maar dat mag voor ons de pret niet drukken. Carnaval is en blijft een geweldig feest dat gevierd moet worden!"

Statement met een knipoog

"Daarom is het ook zo belangrijk dat we met alle verenigingen samen de schouders onder het Knotsenburgse carnaval zetten", meent Jos. "Laten we positief blijven en er met zijn allen een mooi feest van maken, in de hoop dat dan ook de gemeente weer gaat inzien dat carnaval onderdeel is van de Nijmeegse cultuur." Chiel: "Hoe onze wagen en loopgroep er uit gaan zien, moet iedereen zelf komen bekijken. We gaan zeker een statement maken, maar dan wel een statement met een knipoog, want het belangrijkste is dat de optocht leuk blijft voor publiek. Daar doen we het voor." Rochelle: "Kom dus gewoon allemaal! Niet alleen naar de optocht, maar ook naar alle andere leuke carnavalsfestiviteiten."

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden