Lezingen 'De Uittocht - vluchten toen en nu'

Nijmegen - 'De Uittocht - vluchten toen en nu' is het thema van lezingen door theoloog Ellen van Wolde en sociaal geograaf Joris Schapendonk. Hoe gaan wij om met vluchtelingen? Waar komen botsingen tussen de zittende bevolking en nieuwkomers vandaan? Het Bijbelverhaal over de Uittocht van het joodse volk uit Egypte en onze huidige vluchtelingenproblematiek hebben veel overeenkomsten. Van Wolde en Schapendonk leggen uit welke lessen wij kunnen trekken uit dit eeuwenoude verhaal. Maandag 2 maart van 19.30 tot 21.15 uur in Theaterzaal C in Nijmegen.

Er zijn meer mensen dan ooit op de vlucht voor honger en geweld. Enerzijds zijn er de beelden van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten die verdrinken in de Middellandse Zee. Anderzijds is er de opkomst van populistische partijen in vrijwel alle westerse landen die roepen dat het afgelopen moet zijn met de immigratie. Er is overduidelijk sprake van botsende belangen. Hebben we wel genoeg oog voor het perspectief van de ander?

Het Bijbelverhaal over de Uittocht van het joodse volk uit Egypte is in feite een vluchtverhaal. Het volk wordt door een wrede koning onderdrukt en besluit te vluchten naar het beloofde land. Na een gevaarlijke tocht wacht hen buiten de grenzen van Egypte de onherbergzame woestijn. Ook nu verlaten mensen hun land van herkomst omwille van geweld en onderdrukking, en hopen zij in Europa een plek te krijgen in 'het beloofde land'. Maar buiten de eigen landsgrenzen staat hen niet altijd een betere toekomst te wachten.

Na twee korte lezingen gaan de sprekers met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Hoe kunnen we anders kijken naar het huidige migratiedebat?

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden