Jeanne d’Arc: heldin, heks of heilige?

Nijmegen - Jeanne d’Arc: heldin, heks of heilige? Dat is het thema van een lezing en gesprek met theoloog Daniela Müller en cultuurwetenschapper Maaike Koffeman dinsdag 17 maart in LUX Nijmegen. 

Al sinds haar dood op de brandstapel in 1431 had Jeanne d'Arc een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de meest uiteenlopende mensen. Müller en Koffeman vertellen waar die fascinatie vandaan komt en wie Jeanne d’Arc werkelijk was. Aanvang 20.00 uur.


Jeanne d’Arc
Slechts 17 jaar was Jeanne d’Arc toen zij, als legeraanvoerder en verkleed als man, de Fransen naar een beslissende overwinning leidde in de oorlog tegen de Engelsen. In een tijd waarin vrouwen nauwelijks opleiding genoten en geen wapens mochten dragen, was dit een ongelooflijke prestatie. Wat gaf haar zoveel zelfbewustzijn dat zij koning en krijgsheren aan haar zijde kreeg? Volgens theoloog Daniela Müller speelt religie een cruciale rol in het verhaal van Jeanne d’Arc, al wordt dit vaak buiten beschouwing gelaten. Ze ontleende haar autoriteit aan haar religieuze visioenen. “Ik ben de uitverkorene van God, dus jullie moeten mij gehoorzamen”, was haar boodschap.


Van heldin tot heks
Maar toen haar politieke steun afbrokkelde, werden diezelfde religieuze visioenen haar fataal. Kerkelijke autoriteiten beschouwden haar uitspraken als hoogmoed en veroordeelden haar als ketter. Slechts een jaar na haar glorieuze militaire overwinning werd ze als heks verbrand. Haar veroordeling duurde trouwens niet lang: twintig jaar na haar dood werd Jeanne d’Arc alweer als heilige gezien. Ook nu nog speelt ze een belangrijke rol in het politieke debat in Frankrijk; cultuurwetenschapper Maaike Koffeman vertelt waarom.


Politiek
Omdat niet alle feiten uit het leven van Jeanne d’Arc bewaard zijn gebleven, is zij een tabula rasa waarop iedereen zijn eigen opvattingen kan projecteren. Al eeuwen gebruiken politici haar voor hun eigen gelijk. In het gesprek na de lezing legt Maaike Koffeman uit hoe het komt dat Jeanne d’Arc in Frankrijk nu vooral door extreem rechts als heldin wordt gevierd. Kan een vrouw waarover zoveel verschillende mythes de ronde doen, als voorbeeld dienen voor vrouwen anno 2020?

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden