Beethovens Vioolconcert in C

Nijmegen - Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten spelen een concertreeks onder leiding van Sascha Goetzel. Rosanne Philippens ontfermt zich over Beethovens beroemde Vioolconcert in C. Daarnaast hoor je de revolutionaire overtuigingskracht van de Tweede symfonie van Sibelius. Zondag 8 maart in de De Vereeniging in Nijmegen, 14.15 uur.

Beethovens Vioolconcert is geliefd bij een breed publiek maar gevreesd bij de grote violisten vanwege zijn technische uitdaging en stevige lengte. Rosanne Philippens, uitstekend kenner van het vioolrepertoire van Beethoven, ontfermt zich met liefde over dit misschien wel beroemdste en populairste vioolconcert ooit geschreven. Werd zij een paar jaar geleden door de Volkskrant nog geroemd als ‘viooltalent groter dan de belofte’, inmiddels is ze dat stadium ver voorbij en behoort ze tot de bekendste solisten van ons land. Haar virtuoze spel, past prachtig bij dit gloedvolle soloconcert, geschreven met een grote muzikale intensiteit en klankrijkdom zoals alleen Beethoven dat kan.

Van een heel andere orde is de Tweede symfonie van Sibelius, muziek met een triomfantelijke uitstraling en bijna revolutionaire zeggingskracht. Sibelius schreef het stuk in een tijd dat zijn geliefde Finland zich los probeerde te weken van overheerser Rusland. Het stuk wordt ook wel bestempeld als ‘symfonie van de onafhankelijkheid’. Sibelius vestigde er zijn naam mee als nationale componist van Finland. Een heerlijk stuk voor orkest en dirigent Sascha Goetzel om het concert mee te besluiten.

www.hetgeldersorkest.nl en www.ovho.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden