Wethouder Grete Visser (D66) van onderwijs, zorg en welzijn. (Foto: Bert Beelen)
Wethouder Grete Visser (D66) van onderwijs, zorg en welzijn. (Foto: Bert Beelen) (Foto: Bert Beelen)

Nijmegen, een stad vol minderheden

Nijmegen - In Nijmegen wonen heel veel verschillende mensen. Maar hoe 'inclusief' is de stad eigenlijk? Voelt iedereen zich wel betrokken? We vroegen het aan wethouder Grete Visser die onlangs nog een symposium organiseerde over diversiteit en inclusie in Nijmegen.

"Een lastige vraag om een concreet antwoord op te geven", aldus de wethouder. "Helemaal als je je realiseert dat een stad in feite is opgebouwd uit minderheden. Wie je ook spreekt, vrijwel iedereen denkt wel op zijn of haar eigen manier een 'beperking' te hebben. Werkeloos, blind, allochtoon, homoseksueel, invalide... allemaal weten we wel 'een stempel' op onszelf te drukken waardoor we tot een minderheid in de stad denken te behoren. Dat besef is een eerste stap in de juiste richting."
Een besef dat volgens Grete ook heel duidelijk naar voren kwam tijdens het symposium van 13 februari in de Sint Maartenskliniek. "Een bijzondere middag waarop we doorsnee Nijmegen samen wilden brengen. Iedereen trad uit zijn eigen 'bubbel' en keek voorbij zijn eigen en andermans beperkingen. En dat is ook precies wat we in het dagelijks leven meer zouden moeten doen om te zorgen dat minder mensen zich buitengesloten voelen. Laten we vooral wat meer respect hebben voor elkaar."

Oplossing per wijk

Het hebben van wat meer respect is volgens Grete iets dat we allemaal zelf kunnen doen, maar ook voor de gemeente ziet ze een belangrijke taak bij het zorgen voor meer inclusie in Nijmegen. "Nijmegen wil heel veel en de stad is ontzettend tolerant en maakt zich hard om iedereen te betrekken, maar aan de manier waarop kan nog wel wat veranderen. We moeten niet langer stad breed kijken, maar ons realiseren dat er in elke wijk andere issues spelen. Zo heb je in Dukenburg te maken met honderd verschillende culturen en is in Nijmegen Noord de scheidingsproblematiek bijvoorbeeld weer veel meer aan de orde van de dag. We werken al met sociale wijkteams, maar ik wil dit nog veel breder trekken om per wijk te kunnen inventariseren wat er nodig is om de bewoners zich betrokken te laten voelen bij de stad. Dit zou je vervolgens kunnen bewerkstelligen door het heel bewust inzetten van subsidies en goed te kijken waar die écht nodig zijn."

'Je kunt als mens niet falen'

Grete benadrukt hoe belangrijk ze het vindt dat Nijmegen zich hard maakt om iedereen te betrekken. "Tot welke minderheid je ook denkt te behoren. Als mensen zich niet geaccepteerd voelen doet dat namelijk wat met hun zelfvertrouwen. En dat terwijl je als mens helemaal niet kunt falen. Ik zie het als een zeer belangrijke uitdaging om geluk zoveel mogelijk te stimuleren. Dat is dan ook meteen mijn motivatie om wethouder te willen zijn."

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden