Foto:

Column burgemeester: 'Een nieuwe werkelijkheid'

Het coronavirus blijft ons leven beheersen. Het lijkt al een eeuwigheid gaande te zijn, maar in werkelijkheid zitten we pas ruim twee weken in de positie waar we ons nu in bevinden.

Nederland, en Nijmegen dus ook, leeft in een nieuwe werkelijkheid. Wie had een aantal maanden of zelfs weken geleden kunnen bevroeden dat scholen dicht zouden gaan, examens niet gehouden zouden worden, dat we niet meer naar het café of de schouwburg zouden kunnen? Niemand. Toch is dit de nieuwe realiteit waar iedereen nu mee te maken heeft.

Dit vereist aanpassingen. Van iedereen. Binnen de gemeente zijn we hard bezig zo goed mogelijk de talloze vragen van inwoners, ondernemers en professionals op allerlei terreinen te beantwoorden. En we werken hard aan de bestrijding van het virus, door de maatregelen zo goed mogelijk te communiceren, te handhaven en zelf ook na te leven. Iedereen werkt bij de gemeente vanuit huis, zelfs de mensen die meewerken aan de crisisbestrijding doen dit zoveel mogelijk. Alles natuurlijk met het doel de ouderen en kwetsbare mensen te beschermen. Want dat is en blijft het hoofddoel van alle maatregelen.

Hoe wij met onze nieuwe werkelijkheid omgaan stemt mij optimistisch. Ik weet, en dat zal voor iedere Nijmegenaar gelden, dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar de manier waarop de samenleving dit oppakt, is heel bijzonder. Binnen een korte tijd zijn de levens van veel mensen op de kop gezet; en toch slagen velen van ons er niet alleen zich aan te passen, maar ook nog initiatieven te nemen om anderen te helpen. Ik lees, hoor en zie hartverwarmende initiatieven. Van boodschappen doen voor een ander, tot het uitlaten van andermans huisdieren, tot balkonbingo; In tijden van nood tonen we weer eens aan dat de mens een creatief en sociaal wezen is.

En mijn vurige wens is dat we dit volhouden. Zoals ik zei, we zijn pas betrekkelijk kort aan de slag met zijn allen. Er gaat nog een lange tijd van beperkingen en onzekerheid volgen. Laten we gedurende die tijd goed voor elkaar blijven zorgen. Samen staan we sterk en samen moeten we in staat zijn erdoorheen te komen.

Lieve Nijmegenaren, blijf goed op elkaar passen. Ik blijf op u rekenen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden