Indische Melati campagne ontmoet veel sympathie

Nijmegen - Cabaretier Pieter Derks, generaal b.d. Peter van Uhm, fractievoorzitter Rob Jetten en veel andere prominente Nijmegenaren doen mee aan de Indische Melati campagne.

De Melati-campagne is bedoeld om 15 augustus in de schijnwerpers te zetten. Op die datum staat de Indische gemeenschap elk jaar stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Japanse keizer kondigde op die gedenkwaardige dag in augustus 1945 de capitulatie aan. Daarmee kwam formeel een einde aan de gevechtshandelingen in Azië.

In Nederland gaat de meeste aandacht uit naar 5 mei, de dag waarop de Duitse bezetting ophield. Maar de belangstelling voor de Indië-herdenkingen neemt de laatste decennia gestaag toe. Ook in Nijmegen wordt al 15 jaar een plechtigheid gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis.

Juist in dit bijzondere herdenkingsjaar had de Indische gemeenschap bedacht beide ‘Bevrijdingsdagen’ met elkaar te verbinden. Daartoe werd in februari gestart met de Melati-campagne. Aan 75 bekende Nijmegenaren werd gevraagd of zij van 5 mei tot en met 15 augustus de Melati willen dragen. Deze speld beeldt de Indische jasmijn uit en staat voor troost, herinnering en verbinding.

"Even was er twijfel bij het Platform Indische Organisaties Nijmegen of de campagne wel moest worden voortgezet. Toch is besloten ermee door te gaan. Hij past immers goed in deze tijd van onzekere gevoelens. Voor het dragen van een speld hoeft men bovendien niet met anderen in fysiek contact te komen. Het dragen ervan is een persoonlijke daad van solidariteit met de Nederlands-Indische gemeenschap van Nederland in het algemeen en die van Nijmegen in het bijzonder", aldus PION.

Inmiddels staat de teller op bijna 60 dragers. Onder hen onder meer cardioloog Angela Maas, burgemeester Hubert Bruls, politicus Rob Jetten, cabaretier Pieter Derks, oud burgemeester Ed d’Hondt, generaal b.d. Peter van Uhm, fotograaf Jan Banning, klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, documentairemaker Sinan Can, museumdirecteur Hedwig Saam, Nijmegenaar van het Jaar Qader Shafiq en Vierdaagsefeestendirecteur Leo Weterings.

De complete lijst is te vinden op www.stichtingpion.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden