Burgemeester Bruls heeft een duidelijke boodschap aan de Nijmegenaren: "Houd voldoende afstand tot elkaar." (Persfoto: Gemeente Nijmegen)
Burgemeester Bruls heeft een duidelijke boodschap aan de Nijmegenaren: "Houd voldoende afstand tot elkaar." (Persfoto: Gemeente Nijmegen) (Foto: )

Burgemeester: 'houd anderhalve meter afstand'

Nijmegen - De coronacrisis treft iedereen en houdt de gemoederen bezig in heel het land. Voor burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is het een erg hectische periode. "Snel zaken oppikken en snel handelen past gelukkig goed bij mij. Daarnaast probeer ik gezond te blijven door voldoende rust te nemen."

Burgemeester Bruls kan het niet vaak genoeg zeggen: houd anderhalve meter afstand. Daarom werkt ook hij op afstand en zoveel mogelijk thuis. "Mijn werkzaamheden zijn compleet omgegooid en al mijn openbare verplichtingen zijn weggevallen. Contact loopt veel via mail, telefoon en WhatsApp-gesprekken. In dit soort tijden ben ik blij dat we de technologie hebben om op afstand te blijven communiceren."

Veel begrip

Wie toch de straat op gaat om een frisse neus te halen of boodschappen te doen, ziet dat het opmerkelijk rustig is. "De samenleving beweegt best goed mee met de maatregelen. Er is gelukkig veel begrip en zo is er bijvoorbeeld gelijk gehoor gegeven aan de maatregelen dat de horeca op slot moest en evenementen niet door kunnen gaan." Zware ingrepen met zware financiële gevolgen. "Iedereen zal hier op de één of andere manier schade van ondervinden, maar het is belangrijk dat onze gezondheid zo min mogelijk schade lijdt."

Als voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid neemt hij deel aan het overleg van het landelijk crisisteam. "Namens onze veiligheidsregio van veertien gemeenten geef ik inzicht in onze situatie en denk ik mee over de maatregelen, waarover de rijksoverheid uiteindelijk de beslissing neemt. Zo gaf ik aan dat het lastig was om bezoek aan stranden, parken en andere openbare gelegenheden te beperken en daar is met de afgelopen aanscherping gehoor aan gegeven. Er ligt nu een stevig pakket aan maatregelen en door die hoeveelheid aan nieuwe regels ontstond er wat verwarring", onderkent burgemeester Bruls. "Inmiddels is het een en ander duidelijker geworden. Ik pleit er in het team voor om het simpel te houden door minder, maar duidelijke regels op te stellen."

Handhaving

Met de verscherpte regels komt ook handhaving aan de orde. "In het vorige weekend zijn er achttien bekeuringen uitgedeeld. Dit mede doordat er over hekken geklommen werd om toch maar het sportterrein op te kunnen. Die maatregelen zijn er niet om jongetjes te pesten, maar echt om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand van anderhalve meter is en het virus zich minder goed verspreidt."

Er komen ook vele positieve initiatieven tot stand. "Het is geweldig om te horen hoe men voor elkaar klaarstaat. Het zijn simpele dingen als buurtbewoners die met een groene of rode kaart kunnen aangeven of het goed of slecht met hen gaat, zodat er op elkaar gelet kan worden. Dit zijn heftige tijden. Houd je echt aan die anderhalve meter afstand tot elkaar, óók in huis. Er zal uiteindelijk weer licht aan het eind van deze tunnel komen."

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden