Logo brugnijmegen.nl


Trots toont Dirk-Jan Burgersdijk het boek Hert op de tong, samengesteld ter ere van het honderdjarig bestaan van het Willemskwartier. (Foto: Maaike van Helmond)
Trots toont Dirk-Jan Burgersdijk het boek Hert op de tong, samengesteld ter ere van het honderdjarig bestaan van het Willemskwartier. (Foto: Maaike van Helmond)

Boek over een eeuw Willemskwartier

"Het honderdjarig bestaan van het Willemskwartier leek de bewoners van deze wijk een mooie aanleiding voor het samenstellen van een boek over de wijk", vertelt Dirk-Jan Burgersdijk van de wijkraad. Als eindredacteur was hij vervolgens verantwoordelijk voor de daadwerkelijke totstandkoming van het boek. "Het resultaat mag er zijn: mooie verhalen die een goede afspiegeling geven van de wijk in de afgelopen eeuw."

Nijmegen - Het plan voor het boek kwam dus uit de wijk zelf en is vervolgens vol enthousiasme opgepakt door de wijkraad. "Het mooie van het Willemskwartier is dat de verhalen hier echt op straat liggen. Iedereen die je spreekt heeft wel iets over de wijk te vertellen waardoor je een heel veelzijdig beeld krijgt van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld en hoe de wijk zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld."
De lastigste taak voor de redactie was dan ook de uiteindelijke selectie van de verhalen. "Want dat waren er veel te veel voor één boek, we kunnen met gemak nog een boek vullen." Het rondkrijgen van het financiële plaatje was daarnaast een tweede uitdaging. "We hadden onszelf namelijk wel tot doel gesteld om er echt een mooi boek van te maken, mooi vormgegeven en van een degelijke kwaliteit. Iets wat uiteindelijk is gelukt dankzij financiële steun van de gemeente Nijmegen en van Portaal."
In het boek vind je interviews met diverse bewoners van het Willemskwartier. "Van mensen die hier al ontzettend lang wonen tot de 'nieuwkomers', aangevuld met prachtige foto's van vroeger en van nu." Een echte aanrader dus voor iedereen die 'iets' heeft met het Willemskwartier of wil zien hoe veerkrachtig een wijk kan zijn. "Want dat is wel het verhaal van het Willemskwartier. Halverwege die honderd jaar is de wijk in een wat negatieve spiraal terechtgekomen waaruit we inmiddels weer zijn opgekrabbeld en zijn uitgegroeid tot een prachtige Nijmeegse wijk waar de stad trots op mag zijn."
Afgelopen vrijdag werd het boek officieel gepresenteerd in voorzieningenhart 't Hert. "Iedereen is razend enthousiast en nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Precies het doel dat wij voor ogen hadden met dit boek dat een mooie afspiegeling moest worden en ook daadwerkelijk is geworden van honderd jaar Willemskwartier."
Het boek Hert op de tong is voor 15 euro verkrijgbaar bij voorzieningenhart 't Hert, bij Dekker van de Vegt en bij Jacobs aan de Groenestraat. Meer informatie over het boek en de wijk is te vinden op www.willemskwartiernijmegen.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten