Logo brugnijmegen.nl


Noa Litjes (12) wil weer met dolfijnen trainen

Noa Litjes (12) uit Beuningen heeft al sinds zijn vijfde levensjaar een hersentumor. Dolfijnentherapie op Curaçao doet hem erg goed maar kost veel geld. Daarom is er komend weekend een kledingverkoop in het supportershome van NEC, de Schup.

NIJMEGEN - Initiatiefnemers van de actie zijn voorzitter van de harde kern van NEC (HKN) Joost en Christian van Biezen. "Christian had een winkel maar is daar mee gestopt", vertelt de moeder van Noa, Angelique van den Berg. "Hij stelt nu alle kleding belangeloos beschikbaar voor de verkoop. Het gaat om allerlei soorten kleding van merken zoals Bjorn Börg en State of the Art, Genti en WAM. Ik hoop dat we met de verkoop veel geld binnenhalen voor onze stichting."

Die stichting heet Noa4life en heeft als doel zoveel mogelijk geld binnen te halen voor dolfijntherapie voor Noa. De ambassadeur van de stichting is de bekende Nijmegenaar Perry Ubeda, waar Noa ook twee keer in de week bij traint. Want Noa heeft dagelijks (fysio)therapie nodig om een beetje te kunnen functioneren. "Twee weken dolfijntherapie staat gelijk aan driekwart jaar therapie hier", zegt Angelique. "Dat komt omdat dolfijnen de kinderen heel goed stimuleren en motiveren." Als voorbeeld noemt ze een evenwichtsoefening waar Noa veel baat bij heeft. "Noa mag dan in het dolfijnenbad op een vlot gaan zitten waarbij de dolfijn probeert het vlot te laten wiebelen. De kunst is dan te blijven zitten. Die uitdaging is zo leuk dat Noa veel meer zijn best doet."
Noa ging al twee keer eerder naar Curacao. "We zijn er op zijn vijfde achtergekomen dat hij ziek was", vertelt zijn moeder. "Hij heeft nooit kind kunnen zijn. Maar het is prachtig om te zien hoe hij opleeft tussen die dolfijnen en hoe zijn zelfvertrouwen groeit." Overigens bestaat de therapie op het zonnige eiland niet alleen uit zwemmen met dolfijnen. "Er is een heel revalidatiecentrum bij en er worden ook binnen allerlei oefeningen gedaan en gesprekken gevoerd. Het is echt hard werken."
De tumor is nu overigens stabiel. "Maar het is en blijft een tikkende tijdbom", aldus zijn moeder. "Daarom hoop ik dat we snel weer naar Curacao kunnen. Noa vecht elke dag zo hard, nu vechten wij voor hem."

Reageer als eerste
Meer berichten