Het Gezicht van Nijmegen


Foto: Eric van Haalen

Het Gezicht van Nijmegen

Nijmegen - Het Gezicht van Nijmegen, het gigantische Romeinse masker, is woensdag 8 april per ponton vanuit Millingen aan de Rijn naar Nijmegen verscheept.

Zo'n 2000 jaar geleden beschermde het masker het gezicht van een Romeinse soldaat. Zo'n 100 jaar geleden is het masker opgebaggerd in de rivier de Waal en werd hét pronkstuk van Museum het Valkhof. Sinds woensdag 8 april staat hetzelfde iconische beeld op het nieuwe eiland Veur-Lent bij Nijmegen maar nu in reuzenformaat: 6 meter hoog en 5 bij meter breed en met een gewicht van 3,5 ton. Later dit jaar wordt het beeld feestelijk overgedragen aan burgemeester Bruls.

Het Gezicht van Nijmegen van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is een natuurgetrouwe weergave van het eeuwenoude gevechtsmasker. Twee jaar heeft hij er op de scheepswerven in Nijmegen en Millingen aan de Rijn aan gewerkt.

Via een trap aan de achterkant kan de toeschouwer door de ogen van het masker de stad Nijmegen zien. Hetfeld: “Het masker moet ervoor zorgen dat iedereen in Nijmegen trots is op haar geschiedenis."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden