Gezellig en veilig je kind uitzwaaien in de autovrije schoolstraat bij basisschool Meander.
Gezellig en veilig je kind uitzwaaien in de autovrije schoolstraat bij basisschool Meander. (Foto: Bart Spijkerboer)

Autovrije schoolstraat

Nijmegen - Basisschool Meander aan de Celebesstraat in Nijmegen heeft tijdelijk een autovrije schoolstraat. Tijdens breng- en haalmomenten sluiten drie hekken de toegangswegen af. Kinderen kunnen veilig zelfstandig het laatste stukje naar school lopen of fietsen. Ouders kunnen op straat hun jongste kinderen uitzwaaien. De buurt reageert voorzichtig positief.

Ouders parkeren hun fiets of auto verderop, geven daar een afscheidszoen of lopen met hun kind naar de schoolingang. De jongste kinderen wachten in vakken op de stoep tot de juf of meester hen ophaalt. De ouders mogen in deze corona-tijd niet naar binnen of het schoolplein op, maar kunnen zo toch hun kleuter uitzwaaien.

Na overleg met de gemeente plaatst de school hekken bij de toegangswegen. Voor de eerste dagen kwam er een officiële verkeersregelaar om toezicht te houden. De politie reed zelfs een extra surveillanceronde. Al snel waren de ouders aan de nieuwe situatie gewend. De schoolleiding heeft het plan samen met de medezeggenschapsraad uitgewerkt. Schoolmedewerkers en ‘verkeersouders’ houden bij elk hek nog een oogje in het zeil.

De school verhuisde twee jaar geleden naar de Celebes- en Timorstraat. Dat was wel even wennen voor de buurt. Ondanks een gedegen verkeersplan, ondervonden de buren toch overlast van de plotselinge drukte in de straat. “We wilden de overlast in deze nieuwe situatie voorkomen. We hebben drie doelen: veilig voor de kinderen, soepele doorstroming met afstand en minimale overlast voor de buurt”, zegt schooldirecteur Bart Spijkerboer. Hij stuurde alle buurtbewoners een brief over de afsluiting van de straten en ontving aan aantal positieve reacties. Spijkerboer kijkt tevreden terug op het soepele verloop van de breng- en haalmomenten in de eerste schoolweek. “Ik hoop dat we met de gemeente verder kunnen kijken wat deze ervaring ons oplevert voor de toekomst. Veilig verkeer en het voorkomen van overlast voor de bewoners is hoge prioriteit van ons allemaal.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden