Video: Een gezonde controlestaat?

Video: Een gezonde controlestaat? | Radboud Reflects @Home interview met techniekfilosoof Marjolein Lanzing

Om de versoepeling van de lock-down en de bestrijding van het coronavirus in goede banen te leiden, zoekt de overheid haar toevlucht in surveillancetechnologie zoals de corona-tracing-app. Controle in het belang van de volksgezondheid. Maar hoe wenselijk is meer surveillance in de samenleving? En wat doet dergelijke technologie met onze sociale relaties? Luister naar het interview met techniekfilosoof Marjolein Lanzing over surveillance, solidariteit en de risico’s van een gezonde controlestaat.Bekijk of beluister: https://www.ru.nl/radboudreflects/home/radboud-reflects-home/radboud-reflects-home/video-gezonde-controlestaat-interview/

Vrijheid en surveillance

In de collectieve strijd tegen het coronavirus worden maatregelen die de fundamentele vrijheden van de burger inperken niet geschuwd. Hoewel de beperkingen op onze fysieke vrijheid inmiddels worden versoepeld, zet de overheid in op controle door middel van technologie. Wat is de impact van dergelijke surveillance op de vrijheid en privacy van burgers? Moeten we ons zorgen maken over een mogelijke afkalving van fundamentele rechten?


Dwang en solidariteit 

Mag de overheid het gebruik van tracking-apps verplichten? En wat doet dergelijke technologie met burgers onderling? Gaan we straks uit ‘solidariteit’ een digitale Corona-Klik-lijn gebruiken om elkaar te rapporteren? Tegelijkertijd kunnen we ons afvragen of liberale waarden als vrijwilligheid en privacy niet van secundair belang zijn in het licht van de mondiale gezondheidscrisis. Moeten we, om het collectief te redden, de toename van surveillance in de samenleving accepteren?

Techniekfilosoof Marjolein Lanzing schreef een kritisch blog over surveillance en privacy in het licht van de coronacrisis. Programmamaker Tjidde Tempels ging met haar in gesprek.

Radboud Reflects @Home laat je verder denken in tijden van corona. We duiken ons archief in en we geven een creatieve digitale draai aan nieuwe programma’s. Dat kan in de vorm van tekst, video of podcast. Bekijk Radboud Reflects @Home. Abonneer je alvast op ons YouTube- en Soundcloudkanaal en mis niks.

Bekijk ook:

"Kliklijn: een ethisch spoorboekje voor de corona-app in drie scenario’s" | Blog van techniekfilosoof Marjolein Lanzing in filosofisch webzine Bij nader inzien.

https://bijnaderinzien.com/2020/05/12/kliklijn-een-ethisch-spoorboekje-voor-de-corona-app-in-drie-scenarios/

Corona-apps: je privacy onder druk? | Interview met filosoof Marcel Becker - Radboud Reflects @Home video en podcast

https://www.ru.nl/radboudreflects/home/radboud-reflects-home/radboud-reflects-home/video-corona-apps-privacy-druk-interview-filosoof/

De persoonlijke gezondheidsomgeving: grip op gezondheid? | Radboud Actualiteitencollege met cybersecurity expert Bart Jacobs en ethicus fleur Jongepier – Video, podcast, verslag

https://www.ru.nl/radboudreflects/den-haag/terugblik/terugblik-2020/20-03-11-persoonlijke-gezondheidsomgeving-grip/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden