Vrijwilligers Annemarie Gijssel (links) en Bernadet Renckens.
Vrijwilligers Annemarie Gijssel (links) en Bernadet Renckens. (Foto: )

De Wereldwinkel: respect voor mens en milieu

Nijmegen - In een authentiek pandje in de Nijmeegse Lange Hezelstraat worden in de etalage bijzondere producten geëtaleerd. Het zijn cadeaus en levensmiddelen uit andere culturen en ze hebben één ding gemeen: het zijn allemaal producten die op een eerlijke manier zijn geproduceerd en verhandeld. De Nijmeegse Wereldwinkel is, na even op slot te zijn geweest, sinds 1 mei weer met aangepaste winkeltijden open.

De Wereldwinkels bestaan al minstens 50 jaar en nemen een stevige plaats in in het stadsbeeld. Vroeger trof je de Wereldwinkels in een achterafstraatje, maar tegenwoordig liggen ze midden in het centrum met frisse, aantrekkelijke producten.

Die producten hebben het keurmerk Fairtrade en komen van over de hele wereld. Het product is met respect voor mens en milieu gemaakt en wordt voor een eerlijke prijs verkocht. De producten worden niet door kinderen gemaakt. In de Nijmeegse Wereldwinkel verkopen ze ook lokale producten, zoals producten van Ooijs moois uit de Ooijpolder.

Vrijwilligers

Berna van Poorten, secretaris en winkelier, vertelt met enthousiasme. “We verkopen in de winkel leuke, mooie en lekkere producten waarmee we ook gewoon geld moeten verdienen. Dat geld is voor de huur en voor de dagelijkse kosten die je als winkel hebt. We hebben geen personeelskosten want werkelijk iedereen doet zijn of haar werk vrijwillig.”

Die vrijwilligers komen uit alle hoeken van de samenleving, mensen die ervaring willen opdoen, mensen willen ontmoeten. "En het zijn altijd mensen die graag iets voor de wereld willen doen. Van een vrijwilliger wordt verwacht dat hij of zij zich aan de planning houdt en dat gaat meestal prima. Men moet zich wel realiseren dat dit vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is”, aldus Berna, en voegt daaraan toe: “Wij zoeken mensen die met geld en een kassa durven omgaan, die achter de fairtrade-gedachte staan en die een gastvrije instelling hebben. Uiteraard krijgen mensen een interne opleiding, waarbij ze bijvoorbeeld leren met de kassa om te gaan, maar ook wat meer leren over de uitgangspunten van de Wereldwinkel.”

“Grappig is te zien hoe mensen ook hun eigen ding gaan doen in de winkel. Zo is de een echt goed in etaleren en is de ander juist weer goed in het maken van een website. Zo vinden mensen hun eigen plek bij ons. Meer vrijwilligers zijn welkom.” Voor iedereen geldt echt: het is een echte winkel met alles erop en eraan. Van inkoop tot en met verkoop, met commerciële uitgangspunten, waarbij kennis van het product komt kijken en inzicht in bijvoorbeeld hoe de prijs tot stand komt.

De winkel is weer open. Berna: "Zeker in deze tijd is het kopen van een cadeautje waarmee je ook nog eens de maker extra ondersteunt, een goed idee. We houden ons uiteraard aan de richtlijnen van het RIVM.”

wereldwinkelnijmegen.nl

(Tekst: Annet Kooijmans)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden