Livestream: De leugen regeert

Nijmegen - Dinsdag 9 juni livestream: De leugen regeert | Opening Maand van de Filosofie met lezing door filosoof Alicja Gescinska. Van 19.30 tot 20.45 uur.

De aftrap van de Maand van de Filosofie vindt dit jaar online plaats. Haak aan bij de livestream van de Vlaamse filosoof Alicja Gescinska, essayist van de Maand van de Filosofie en hoor waarom het een probleem is dat liegen normaal is geworden. Filosoof Marli Huijer verzorgt de inleiding.

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2020/livestream-leugen-regeert-opening-maand-filosofie/

Nepnieuws, feiten-vrije politiek, alternatieve waarheden. We nemen het niet meer zo nauw met de waarheid. De waarheid is een kwestie van perspectief geworden en experts genieten steeds minder autoriteit. Alicja Gescinska vertelt waarom het doelbewust verspreiden van onwaarheden een politiek probleem is geworden. Daarna gaat ze in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst en beantwoordt ze de online gestelde vragen.

Deelname is gratis. Wil je deze lezing niet missen? Schrijf je dan in en ontvang een reminder.
Er is geen opname van deze lezing beschikbaar na afloop.

Liegen als strategie
"De leugen regeert. Politici als Donald Trump komen weg met glasharde leugens, zelfs als iedereen kan zien dat er gelogen wordt. Betekent deze manier van openlijk liegen dat de waarheid er niet meer toe doet? In de politiek is liegen een succesvolle politieke strategie geworden, maar ook daarbuiten heeft de waarheid zijn autoriteit verloren. Vaak wordt zelfs gesteld dat dé waarheid niet bestaat. Hoe is het dan nog mogelijk om naar de waarheid te streven?"

Waarachtigheid

Alicja Gescinska legt uit dat in onze huidige samenleving niet het bestaan van onwaarheden op zichzelf, maar het doelbewust verspreiden daarvan een maatschappelijk probleem is geworden. "Liegen is normaal geworden. Het is in de wereldpolitiek een groot gevaar geworden dat we met voorbedachte rade misleidt en gemanipuleerd worden." Gescinska analyseert de leugen en haar tegenpool, de waarachtigheid, en vertelt waarom liegende politici de vrijheid van de samenleving ondermijnen.

Objectieve waarheid

Hoe kan het dat de leugen is uitgegroeid tot een geaccepteerde manier van handelen? In gesprek met filosoof Cees Leijenhorst van de Radboud Universiteit bespreekt Alicja Gescinska de morele gevolgen van de normalisering van de leugen. Is de waarheid het nastreven nog waard?

Deelname

Deelname is gratis. De link naar de livestream is vanaf 9 juni 19.15 uur (https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2020/livestream-leugen-regeert-opening-maand-filosofie/) hier te vinden. Er komt na afloop geen opname van de lezing online. Schrijf je in en ontvang het verslag en aanvullende informatie van deze lezing in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden