Foto:

'Bluumkes feur jou!'

Nijmegen - Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek gaan dinsdag 2 en woensdag 3 juni plantjes uitdelen én inwoners wijzen op de Stip-lijn. "Met de ‘Bluumkes feur jou’ actie slaan wij zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil." De actie is in de stadsdelen Lindenholt, Waterkwartier, Wolfskuil, Willemskwartier, Hatert, Dukenburg en Heseveld.

Binnen de 1,5 meter regels, maar mét in enkele wijken een feestelijke en opbeurende muziek van de Nijmeegse troubadour Jan Willem van Opstal, de zingende kok van Van Tuin tot Bord.

Praatje maken

Marianne Mondria is opbouwwerker bij Welzijnsorganisatie Bindkracht 10: “Vóór corona hadden we veel contact met bewoners, over van alles, maar ook over meer groen in de buurt. Door de coronacrisis ging een streep door dit alles. Omdat mensen nu meer thuis blijven, bereiken we juist nu de meest kwetsbare bewoners minder goed. Met de actie ‘Bluumkes feur jou’ nodigen we daarom mensen uit voor een praatje. We delen ook informatie uit, zoals het telefoonnummer van de Stip-lijn. Die kunnen mensen bellen als ze vragen hebben, of als ze zich in deze tijden eenzaam of onzeker voelen.”

Stenen eruit, GROEN erin!

Bindkracht 10 trekt op met het campagneteam Operatie Steenbreek (van de Bastei). Samen brengen ze de (groene) wensen van bewoners bij elkaar. "Wanneer een aantal mensen in een wijk aan de gang gaat met groen, volgen vaak meer mensen met groene plannen. Zo roept De Bastei met de campagne Operatie Steenbreek alle inwoners van Nijmegen op om de tuin GROEN te maken: Stenen eruit, GROEN erin!"

Operatie Steenbreek roept mensen op om te kiezen voor groen in plaats van grijs. "Bomen en struiken zorgen ervoor dat het koeler blijft bij zomerse temperaturen. Ook kan in een groene omgeving het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders en het zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Bovendien word je ook nog eens vrolijk van een groene tuin én is een groene omgeving heel gezond. En dat is belangrijk, juist nú!"

Feest voor het oog

"In de wijken worden huis-aan-huis inheemse planten zoals Gele kamille, Gewone margriet en Wilde marjolein uitgedeeld. Deze planten zijn een feest voor het oog en bieden feest-eten voor de vlinders en bijen en andere insecten. De plantjes worden geleverd door Stichting NL Bloeit!"

De ‘Bluumkes feur jou’ - actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en Gemeente Nijmegen en is op social media te volgen via #zorgvoorelkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden