Al 10 jaar komen jaarlijks zo’n 180 kinderen uit groep 6 in het voorjaar en in de zomer trouw iedere week naar hun moestuin (foto: Iris Roggema)
Al 10 jaar komen jaarlijks zo’n 180 kinderen uit groep 6 in het voorjaar en in de zomer trouw iedere week naar hun moestuin (foto: Iris Roggema) (Foto: Iris Roggema)

'Als je bietjes eet, wordt je plas rood'

'Eigen piepertjes en groenten mogen mee naar huis'

Annet Kooijmans

'Radijsjes zijn knapperige, pittige knolletjes die je rauw kunt eten. Het blad kun je stoven zoals spinazie en raapsteel’. En: ‘Bieten kun je rauw en gekookt eten, ook het blad. Biet is lekker met zoete en zure smaken en frisse groene kruiden zoals dille. Niet schrikken: als je bietjes eet wordt je plas rood. Dat is niet erg.’ Dit en meer is te lezen in het op 27 juni verschenen kookboek ‘Een 10 voor groente’, dat alle kinderen met een schooltuin op de Wielewaal voortaan krijgen bij hun moestuinlessen.

Ooijpolder - De schooltuin viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan en burgemeester Bruls van Nijmegen neemt 27 juni een exemplaar van het kookboek in ontvangst. Ook hij kan dan leuke, lekkere dingen maken met groenten die op Nederlandse grond geteeld zijn. Van zaadje tot bord, en gewoon met een gietertje beregend. Het is een mooi boekje met heerlijke recepten en prachtige foto’s die heel goed de sfeer weergeven van al die groep-zessers die, weer of geen weer, hun eigen groente zaaien, wieden en oogsten. Ten minste, normaal gesproken, als er geen corona is.

Nog even wachten

"We zouden dit jaar het 2000ste kind begroeten, maar daar moeten we nog even op wachten", zegt Iris Roggema, een vrijwilliger van school- en moestuinen de Wielewaal. Sinds 2010 komen jaarlijks zo’n 180 kinderen uit groep 6 in het voorjaar en in de zomer trouw iedere week naar hun moestuin. Na een paar lesjes theorie op school wandelen ze met de hele klas naar de Ooijpolder, luisteren naar de vrijwilliger die vertelt wat er vandaag moet gebeuren en gaan dan aan het werk. De kinderen kweken hun groente, alles biologisch, en ze ontdekken dat het niet allemaal vanzelf gaat én dat het best lang duurt voor je iets kunt oogsten. Sommige kinderen gaan in het weekend met hun ouders ook aan de slag.

Slakken en hazen

Iris: "Natuurlijk zit het ook wel eens tegen. Soms hebben de slakken een fijne nacht achter de rug of hebben de hazen alle sla opgegeten. Tja, dat hoort er ook bij, een cursusje omgaan met teleurstellingen." Na een paar maanden is het moment van oogsten aangebroken. Dan nemen ze hun eigen piepertjes en groenten mee naar huis en eten dat op. "Eerst vond ik het allemaal maar vies", ’ zo merkt een tienjarige op, maar : "nu houd ik van de natuur."

Tien voor groente

Dit jaar hebben de Wielewaalvrijwilligers de kinderen moeten missen en hebben zelf alle tuintjes verzorgd. Op 27 juni is het oogsttijd voor de kinderen, onder toeziend oog van de burgemeester!‘ Een tien voor groente’ is te koop bij boekhandel Dekker van der Vegt en bij Augustinus. Het kost 10 euro en de opbrengst komt ten goede aan de schooltuin.

www.schooltuindewielewaal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden