Foto: Lyander Schmitz.

Nijmegen gaat voor een eerlijk minimumloon

Nijmegen - De gemeenteraad van Nijmegen nam tijdens de raadsvergadering van woensdagavond 24 juni als eerste grote gemeente in Nederland een motie aan ter verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur.

De motie werd ingediend door GroenLinks, SP, PvdA, 50 Plus en DNF en werd met een ruime meerderheid van 24 stemmen voor en 15 stemmen tegen aangenomen. Het college heeft nu de opdracht om middels een brief bij de landelijke politiek in Den Haag aan te dringen om het wettelijk minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur. Ook neemt de gemeente zelf als werkgever concrete stappen: met het aannemen van de motie moet het college er zo snel mogelijk werk van maken dat alle medewerkers die werkzaam zijn voor de gemeente Nijmegen, rechtstreeks in dienst of als payroller of uitzendkracht, minimaal 14 euro per uur betaald krijgen.

Campagne Voor 14 

De motie in Nijmegen is onderdeel van de landelijke campagne Voor 14, een initiatief van vakbond FNV voor een wettelijk minimumloon van 14 euro per uur, inmiddels actief in 45 steden. Actievoerders van de lokale groep Nijmegen Voor 14 zetten zich al langere tijd in voor een verhoging van het minimumloon. Voorafgaand aan de raadsvergadering waren zij aanwezig op het stadhuis om de raadsleden en de verantwoordelijke wethouder Monique Esselbrugge toe te spreken. Postbezorger Silvie uit Nijmegen werkt zelf voor het minimumloon en sprak over de oneerlijke inkomensverdeling binnen haar bedrijf: “Het was al veel op niet nieuws: tijdens de coronacrisis is er massaal online besteld aan pakjes. Dat heeft PostNL goed gemerkt, alleen wij nog niet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden