Windpark Nijmegen-Betuwe
Windpark Nijmegen-Betuwe (Foto: Christine Wevers)

Uitzending innovatief plan voor energiehub in Nijmegen-Noord

Nijmegen - Energiecoöperatie WPN en ontwikkelstichting Wiek-II hebben plannen voor een Nijmeegse energiehub aan de Griftdijk in Nijmegen-Noord. De energiehub is een innovatief idee om op de locatie van Windpark Nijmegen-Betuwe energie uit wind en zon op te slaan en op een slimme manier naar het elektriciteitsnet te brengen. Vraag een aanbod van stroom is zo beter op elkaar af te stemmen, iets waar de energiemarkt steeds meer om vraagt.

Energiecoöperatie WPN en Wiek-II werken op dit moment al samen aan Zonnepark de Grift, waarvan de bouw later dit jaar is gepland. Dit nieuwe zonnepark met 17.000 zonnepanelen komt bij het windpark en wordt, net als de windmolens, eigendom van inwoners van Nijmegen.

Primeur voor de regio

Zon en wind wekken op de Grift straks samen groene stroom op. Een primeur voor de regio is dat de elektriciteit straks via één kabel naar het openbare net loopt, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. ‘Zo kunnen we de kabel veel efficiënter gebruiken. Ook werken we aan een batterij waarin we energie kunnen opslaan op momenten dat we meer opwekken dan we kwijt kunnen aan het net. We hebben dan altijd stroom achter de hand. Door intelligente software toe te voegen kunnen we het aanbod aan het net daarnaast beter sturen.’

Zeggenschap

Deze technische vernieuwing geeft mogelijkheden om de energievoorziening lokaal te organiseren. ‘De opgewekte elektriciteit kunnen we bijvoorbeeld onderling uitwisselen en aan onszelf leveren. Dit kan de opmaat zijn tot een eigen Nijmeegs energiebedrijf, waarover we als inwoners zelf zeggenschap hebben. Het is een hele nieuwe manier om met onze energie om te gaan. Ideeën hierover wisselen we graag uit met inwoners van de stad, lokale bedrijven en de gemeente.’

Online uitzending

Donderdag 2 juli houdt Energiecoöperatie WPN in samenwerking met het platform Burgers Geven Energie een online bijeenkomst over de Nijmeegse energiehub en wat deze kan betekenen voor Nijmegen en omgeving. Gast is onder andere wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen om de gemeentelijke visie op energie toe te lichten. Ton Theunissen van energiebedrijf ENGIE vertelt over de plannen om duurzame energie op te wekken op het terrein van de oude energiecentrale. De uitzending is live vanuit het Windpark Nijmegen-Betuwe.

Meedoen

Kijkers kunnen meepraten en vragen stellen via de chat. De uitzending start om 20.00 uur. Ga om de uitzending te volgen naar energiecooperatiewpn.nl/agenda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden