Eindelijk weer roeien


Marijke van den Berg (92) geniet van een roeitochtje op de Spiegelwaal.
Marijke van den Berg (92) geniet van een roeitochtje op de Spiegelwaal. (Foto: RV De Waal)

Eindelijk weer roeien

Nijmegen - De coronatijd valt veel ouderen zwaar. Marijke van den Berg (92) zat echter niet bij de pakken neer en heeft goed aan haar conditie gewerkt. Zo goed dat zij op 1 juli plaatsnam in de roeiboot Frisia en samen met medeleden van RV De Waal uit Nijmegen het winderige parcours op de Spiegelwaal trotseerde.

Vanwege de corona-maatregelen was de Nijmeegse roeivereniging lang gesloten en hield Marijke zich op advies van voorzitter Cor Scheffers met zijn trainingsvideo met oude fietsbinnenbanden in conditie. Daarnaast trainde ze één keer per week bij de fysiotherapeut op de roeimachine, wandelde drie uur per dag met haar hondje rond haar woonomgeving Park Dekkerswald en fietste regelmatig over het glooiende fietspad naar Nijmegen naar Groesbeek. "Oké, wel op een 'ebike'" zegt ze olijk.

Toen het verlossende bericht kwam van de regering en de KNRB dat met ingang van 1 juli weer in ploegverband mocht worden geroeid, meldde Marijke zich nog diezelfde dag - samen met boegroeier Haaije Postma en Cor Scheffers als stuurman - bij RV De Waal voor een roeitochtje. "De pittige westelijke wind bijna recht over het water deerde mij amper. Oh, wat was het fantastisch genieten om mij weer zo geestelijk ontspannend en fysiek te kunnen inspannen."

Na technisch nog steeds mooi en efficiënt roeiend, deelde ze wel een sneer uit naar de omstandigheden waarin RV De Waal verkeert. "Hoe is het toch mogelijk dat de overheid al twee jaar niet meewerkt om een drijvende loods te realiseren die sinds januari 2019 leeg dobbert achter de Weurtsluis, wachtend op een vergunning. De watertoegang is niet alleen voor mij bijna ondoenlijk en zelfs gevaarlijk vanwege het oplopen van blessures. Ik volg de ontwikkelingen hoofdschuddend. Ik hoorde dat in Emmen begin maart 2020 een nieuwe roeivereniging is gestart. Daar was alles in drie maanden geregeld; roeilocatie uitgezocht, de vergunningen verleend en zelfs zeecontainers beschikbaar gesteld als eerste huisvesting. Dat alles in drie maanden terwijl de statuten van de vereniging nog niet eens droog zijn! Zo kan het dus ook."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden