Yogalerares Lisanne Jansen voor de camera: "Ik had de hele tijd het gevoel dat de leerlingen bij mij in de zaal waren.” (Foto: privébezit)
Yogalerares Lisanne Jansen voor de camera: "Ik had de hele tijd het gevoel dat de leerlingen bij mij in de zaal waren.” (Foto: privébezit) (Foto: )

Via het scherm toch verbinding voelen

Nijmegen - Vanwege corona zijn velen gaan communiceren met Zoom en/of Teams. ‘’We hebben een extra tooltje ontdekt waarmee je op een andere manier hetzelfde kunt bereiken.”

Remedial Teacher Annemiek Janssen ontvangt haar leerlingen normaliter thuis. Tijdens de lockdown begeleidde ze hen digitaal. ‘’Ik heb de lessen via Zoom ingekort tot een half uur”, zegt ze. ‘’Dat gaf een enorme focus. Het was best fijn samen op het scherm te werken. Het kind zag mij, ik zag het kind en zag ook wat het deed.”

Leerlingen konden haar spontaan hun kamer laten zien en soms kregen ze zelfs nieuwe ritueeltjes samen. ‘’Ik gebruik een methode ‘Taal in blokjes’. Hiermee gaan leerlingen letterlijk woorden vormen in blokjes. Als je een werkwoord als ‘lopen’ moet vervoegen, heb ik een regel: is de klinker lang, dan leggen we één blokje op de gang. Het leuke was dat de leerling en ik dat nu allebei deden, maar de leerling in zijn huis en ik in het mijne.” Voor enkelen heeft ze nu mix-arrangement gemaakt: één keer per maand live en drie keer per maand les via Zoom.

Overlevingsdrang

Voor Lisanne Jansen, eigenaresse van yogastudio’s Bodhi Centrum (Bloemerstraat) en Bodhi Oost (Prins Hendrikstraat) was corona ‘de slechtste timing ooit’. Ze had net de sleutel van haar tweede studio gekregen, toen ze dicht moest. ”Ik had het gevoel dat alles me door de vingers glipte en kreeg een soort overlevingsdrang. Ik dacht: ik ga er alles aan doen mijn bedrijf in stand te houden”, zegt Lisanne. Sinds 1 juli zijn beide studio’s (weer) open.

In de tussentijd gaf ze les in de buitenlucht en via Zoom en YouTube ‘’Zoom was het allerlaatste dat ik wilde en had bedacht. Maar bij gebrek aan beter was het het allerbeste. Het heeft me verbaasd dat ik via het scherm toch nog verbinding voelde. Ik had de hele tijd het gevoel dat de leerlingen bij mij in de zaal waren.” In de toekomst blijven enkele lessen thuis via Zoom te volgen als handreiking naar mensen die nog niet naar de lessen durven komen.

Minder vliegen

Theo Brouwers is general manager impact investing bij Actiam, een organisatie die investeert in vergroting van toegang tot financiële dienstverlening in ontwikkelingslanden. In de week van de lockdown zou hij drie intercontinentale vluchten hebben. Opeens zat hij thuis en moest communiceren via Teams. ‘’Het verbaasde met hoe effectief het werkte. Ik had gedacht veel non-verbale communicatie te missen maar dat was niet zo”, zegt Theo. “Gaandeweg merkte ik wel dat ik de context miste van het verblijven in een andere cultuur. Als je daar bent, pas je je aan. Je verzacht. Ik merkte dat ik nu ongeduldiger en sneller geïrriteerd was."

“Reizen was een vanzelfsprekendheid maar in de toekomst ga ik dat anders inrichten. Ik denk dat het fiftyfifty wordt: de helft reizen, de helft via Teams. Beter voor de werk-privebalans, en winst in tijd en voor het milieu. Dat wat we hebben geleerd door de crisis is niet meer uit te wissen. We hebben een extra tooltje ontdekt waarmee je op een ander manier hetzelfde kunt bereiken.’’

(Tekst: Moniek Hüsken)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden