De Hernense molen.
De Hernense molen. (Foto: GLK)

Hernense molen weer open

Hernen - De Hernens molen aan de Molenhoek 3a in Hernen is weer open voor bezoekers. Er geldt wel een maximum voor het aantal bezoekers dat tegelijk naar binnen kan. Men kan telefonisch of ter plekke bij de molenaar het bezoek reserveren.

De molen is elke zaterdag en ieder tweede en vierde zondag van de maand in bedrijf. Bij goed weer laten de molenaars de wieken volop draaien.

De Hernense molen is een beltkorenmolen en dankt zijn naam aan de aarden wal die om de voet van de molen opgeworpen is: de berg of 'belt'. Vanaf de aarden wal kan de molenaar goed bij de staart en bij het gevlucht komen om de zeilen voor de wieken te plaatsen. In deze wal zijn twee uitsparingen gemaakt, dit zijn de zogenaamde invaarten. Via deze invaarten konden paard en wagen de molen in rijden om zakken graan te lossen of om de zakken met meel te laden. Het onderste gedeelte van de molen ligt dus in de belt en kan ook gebruikt worden als graanopslag. De molen heeft nu alleen nog een toeristische functie.

De molen staat vlakbij kasteel Hernen en Batenburg en wordt omringd door een natuurgebied dat ook in eigendom is van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Ook de GLK-molens in Eerbeek en Waardenburg gaan weer open. De molen van Batenburg blijft gesloten omdat de bezoekruimte te klein is om met de geldende coronamaatregelen bezoekers te kunnen ontvangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden