#NijmegenForYulia roept Nijmegen op tot actie

Nijmegen - Het campagneteam #NijmegenForYulia, onderdeel van Amnesty International, lanceert woensdag 8 juli de video die ze eerder hebben opgenomen aan de Waalkade in Nijmegen. "Het doel is om de inwoners van Nijmegen te activeren en te informeren over de schrijnende zaak van de Russische Yulia Tsvetkova. In diezelfde week lanceren ook vier andere grote steden in Nederland hun video in de #WeAreYulia campagne", aldus het campagneteam.

Yulia is een Russische kunstenares en activiste. Ze wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTIQ+’ers, had op sociale media een aantal pentekeningen geplaatst van vrouwenlichamen in verschillende vormen en maten. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

Tijdens de succesvolle stoepkrijtactie van 27 juni spraken bekende en onbekende Nijmegenaren hun steun uit voor Yulia, voor LHBTIQ+ rechten en voor de vrijheid van meningsuiting. Terwijl de trappen aan de Waalkade in een regenboogtrap veranderden, werden er in Rusland meer dan 30 demonstranten met dezelfde boodschap gearresteerd. Een schril contrast.

"In onze video roepen we iedereen op zich uit te spreken en deze campagne te ondersteunen door de petitie (link: https://www.amnesty.nl/forms/petitie-kom-in-actie-voor-yulia-tsvetkova-uit-rusland) te ondertekenen, onze sociale mediakanalen te volgen, of zich aan te sluiten bij de campagne als vrijwilliger. Want dit is pas het begin! We willen het hele jaar door aandacht vragen voor Yulia, onder andere met een actie op Roze Woensdag, en hopen hiermee haar rechtszaak positief te beïnvloeden. Yulia Tsvetkova is zelf ook online actief en liet ons persoonlijk weten deze acties zeer te waarderen. Het geeft haar hoop en moed om door te gaan met haar werk. Solidariteit kent geen grenzen."

www.amnesty.nl/yulia

Lees ook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden